Kertünk-Portánk

Biztonságos szobanövények házi kedvenceink számára

freepik.com
freepik.com
A csokrosindától a fokföldi ibolyáig, a közönséges lepkeorchideától a szobapáfrányig számos gyönyörű növény létezik, amiket bátran tarthatunk a lakásban akkor is, ha boldog kutya vagy macskatulajdonosok vagyunk.

Kisállat-tulajdonosként olyan dolgokra is oda kell figyelnünk, amik először eszünkbe sem jutnak. Nem csak az fontos, mit eszik a kis kedvenc, hova pisil, kivel marad nappal, de például azon is el kell gondolkodni, a lakásban  található szobanövények ártanak-e neki. Vannak ugyanis háziállatokra ártalmas cserepesek, amiket érdemes eltávolítani, vagy biztonságos helyre tenni, ha kutyát vagy macskát tartunk.

Számos növényfajta mérgező, de ugyanennyi állatbarát szobanövény is létezik. A csokrosindától a fokföldi ibolyáig, a közönséges lepkeorchideától a szobapáfrányig számos gyönyörű növény létezik, amiket bátran tarthatunk a lakásban akkor is, ha boldog kutya vagy macskatulajdonosok vagyunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeket a növényeket az állat bátran fogyaszthatja, mivel ezek is okozhatnak hányást vagy hasmenést. Azonban komolyabb gondot nem okoznak.

Csokrosinda vagy zöldike

freepik.com

A csokrosinda végtelenül igénytelen, könnyen tartható szobanövény. Hihetetlenül gyorsan nő, kis ,,pókjai”, hajtásai segítségével könnyen szaporítható. Szereti a közvetlen fényt, de elviseli az árnyékosabb helyeket is. Túlöntözni nem szabad, legjobb, ha két öntözés között kiszárad a talaj. Ha a földre pottyan egy kis pókhajtás, és a kutya feleszi, nem kell aggódni: a póknövények nem mérgezőek.

Tartása városi lakásokban különösen ajánlott, hiszen a csokrosinda nagyban hozzájárul ahhoz, hogy otthonunk levegőminősége javuljon. Eltávolítja a levegőből a káros méreganyagokat, így segít megőrizni az egészséget.

Amerikai kövirózsa

pixabay.com

A legtöbb pozsgás növény biztonságosan tartható háziállatok közelében, beleértve az echeveriát is, amely valószínűleg a legismertebb pozsgásfajta. Sokféle méretben és árnyalatban kapható.

Gondozása egyáltalán nem bonyolult, kezdő növénytartók is bátran próbálkozhatnak a tartásával. Az amerikai kövirózsa szereti a napos, világos helyeket, a jó vízáteresztő talajt. Vízigénye alacsony, semmiképpen nem szabad túl gyakran öntözni.

Egyéb kisállatbarát pozsgás növények közé tartozik a kavicsvirág, a szemölcsliliom, a csüngő varjúháj, kerülni kell azonban az aloe verát, a pozsgafát, mivel ezek károsak lehetnek az állatokra nézve.

Fokföldi ibolya

pixabay.com

Kicsi és csinos, így igazán nagyszerű választás az afrikai ibolya a lakásba – akkor is, ha házi kedvencet tartunk. Elég kicsi ahhoz, hogy elférjen az ablakpárkányon vagy a polcon, így kutya elől remekül elpakolható. Azonban még ha a macska meg is kóstolna egyet, nem gond, a fokföldi ibolya nem mérgező. Sem a levelei, sem a virága.

Az afrikai ibolya számtalan árnyalatban elérhető, igénytelen apró növény. Nem igényel erős fényt, csak elég vizet. Ha nedvesen tartjuk a talaját, meghálálja. Egyetlen dologra érdemes csupán odafigyelni: ne felülről, hanem mindig alulról öntözzük, hogy ne károsodjanak a levelek.

Lepkeorchidea

pexels.com

A lepkeorchidea a legelterjedtebb orchideafajta. Annak ellenére, hogy ezeket a virágokat gyakran összekeverik a liliommal, nem ugyanabból a családból származnak, így ezeknek a növényeknek nincs olyan vesekárosító tulajdonsága, mint a liliomnak. A lepkeorchidea egyáltalán nem veszélyes az állatokra.

Hálás, könnyen tartható szobanövény, fényigénye átlagos – erős és kevés fény mellett egyaránt tartható. Színe akkor élénkebb, ha több fény éri, tűző napra ettől függetlenül ne tegyük. Mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel. Se túlöntözni, se kiszárítani nem szabad.

Ezüst tüzérvirág

pexels.com

Az ezüst tüzérvirág lenyűgöző, tarka beltéri növény. Nevét onnan kapta, mert a levelei olyanok, mintha ezüsttel futtatták volna meg őket, nem véletlenül ezek a növény fő díszei. Virága krémszínű gömb, de csak nagyon ritkán látható.

Az ezüst tüzérvirág világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg, párás környezetet szereti a legjobban. Rendszeresen kell öntözni, az a legjobb, ha földje mindig kicsit nyirkos. Ha tavasszal kicsit visszavágjuk, szebb bokros formát érhetünk el.

A növény teljesen biztonságos a háziállatok számára.

Nyílgyökér

freepik.com

Az egyik legvonzóbb és legrugalmasabb állatbarát növény a nyílgyökér. Brazília őserdeiben honos. Fagyérzékenysége miatt hazánkban szobanövényként ismert. Levele a színén csodálatosan mintázott.

A nyílgyökér jól működik gyenge fényviszonyok mellett is, így nagyszerű választás azokban a lakásokban, ahol nincs sok fény. Melegigényes, vízigényes növény. Nyáron több öntözést igényel.

Szobapáfrány

pixabay.com

Ha buja lombozatú szobanövényt keresünk, a szobapáfrány lehet az ideális választás . Ezeket a gyönyörű növényeket biztonságosan tarthatjuk állatokkal egy házban.

A páfrányok magasra is megnőhetnek, így nagyszerű beltéri padlónövények lehetnek, bár vannak, akik függőkosarakban tartják őket.

A szobapáfrány a világos és a félárnyékos szobában is jól érzi magát. Párakedvelő, így tökéletes növény akár a fürdőszobába is. Alacsony páratartalom esetén tavasztól őszig érdemes a leveleket kézi permetezővel öntözni, és arra is figyelni kell, hogy a föld mindig nedves legyen. Télen két öntözés között hagyhatjuk, hogy földje kissé szárazzá váljon.

Kapcsolódó
Ezért sárgulnak be télen a szobanövények levelei
Többféle oka lehet, tehetünk is ellene.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik