Kertünk-Portánk

Ha virágpompát szeretnél télen a lakásban, tarts cikláment

pixabay.com
pixabay.com
A ciklámen gyönyörűen virágzó, mindenki által közismert növény, mely változatos színeivel és érdekes megjelenésével hódít. Különösen kedvelt, mivel nem nagy igényű növény, így kezdő virágbarátok is megbirkóznak tartásával.

Ha a télről beszélünk, nem a virág az, ami legelőször az eszünkbe jut. Pedig a tél és a virágzás nem zárják ki egymást. Vannak kültéri virágok, amik jól bírják a zimankót, ilyen például az árvácska vagy a csarab, ezek télen is színesbe tudják borítani a kertet, de vannak cserepesek is, amelyek ebben az időszakban ontanak virágot.

Természetesen először mindenkinek a mikulásvirág jut eszébe, pedig nála sokkal színpompásabb, egész télen virágzó növény a ciklámen, ami élénk színével kiváló dísze lehet az otthonunknak a sötét, borongós időszakban.

pixabay.com

A ciklámen gyönyörűen virágzó, mindenki által közismert növény, mely változatos színeivel és érdekes megjelenésével hódít. Különösen kedvelt, mivel nem nagy igényű növény, így kezdő virágbarátok is megbirkóznak tartásával.

A nemzetség 20 faja főleg Európa mediterrán részein, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt. Egyetlen Magyarországon őshonos faj az Erdei ciklámen, ami főleg az Alpokalján található.

A ciklámen egy gumós évelő, ami azt jelenti, hogy a nyári nyugalmi időszakában vastag gyökeréig (gumóig) elpusztul, majd minden ősszel újra kihajt. A levelei szív alakúak, középzöldek, gyakran ezüstösen márványozottak. A virágok rózsaszín, lila, piros és fehér árnyalatúak, de népszerűsége miatt számtalan hibridet is létrehoztak belőle, így az alap színek mellett egyéb változatokkal is találkozhatunk.

pixabay.com

A ciklámen a laza, tőzeges, sok tápanyagot tartalmazó talajt kedveli. A szárazságot nem bírja, ezért lakásban célszerű 2-3 naponta, bőségesen öntözni. A vizet soha nem szabad a gumóra önteni, csak a földre. A világos, de nem napfényes, félárnyékos helyeket kedveli; legjobban a hűvös és párás helyeken nő és virágzik. Melegben hamar elsárgulnak a levelei, így túlfűtött, száraz szobában nem érdemes tartani.

Nyáron, amikor a növény nyugalmi állapotban van, a legjobb, ha hűvös, sötét, szellős helyen tartjuk. Kétévente ajánlott átültetni, ezt a nyugalmi állapotában is megtehetjük. Magról szaporítható.

pixabay.com

Hogyan lehet újra virágzásra bírni a cikláment?

Sokan a cserepes ciklámeneket egynyári növényként kezelik, és virágzás után eldobják, pedig ugyanaz a növény több éven át virágozhat. Az újravirágzás elősegítése érdekében vágjuk le az elhalt virágszárakat a tövénél, valamint a sárguló leveleket. Ahogy a tél átadja helyét a tavasznak és a nyárnak, a cserepes ciklámen félig alvó állapotba kerül. Ekkor hagyni kell kiszáradni, és hűvös, árnyékos helyre kell vinni. Kerüljük az öntözést ez idő alatt, alvó állapotában a túl sok víz a gumó elrothadását okozza.

Ahogy jön az ősz, közvetett fénnyel megvilágított helyre helyezhető, és enyhe öntözéssel táplálható, amíg újra nem hajt. Figyeljünk, hogy a növény gumója augusztus végére egy kicsit kilógjon a földből. Ha kell, ültessük át a gumót, átültetés után alulról jól öntözzük be.

pixabay.com

Néhány érdekesség a ciklámenről:

  • Neve az ógörög cyclos (kerek) szóból ered, népies nevei (kanrépa, disznórépa) arra utalnak, hogy egykor a makkoltatott kondák fontos tápláléka volt.
  • Az ókorban a cikláment terápiás erényeiről ismerték, a ciklamin jelenléte miatt, amely egy keserű, tisztító hatású anyag. A homeopátiában depresszió, rejtett bánatok, önvád és öngyilkossági hajlam ellen használják.
  • A ciklámen Leonardo Da Vinci egyik kedvenc virága volt, gyakran jelent meg kéziratai margóján.
  • XIV . Lajos csokorban tartotta őket sok más virággal együtt Versailles társalgóinak virágosítására.
Kapcsolódó
Télen is nagy törődést igényelnek a cserepes növények
Gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó közelébe télen ne helyezzünk szobanövényeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik