Kertünk-Portánk

Jön az új energetikai tanúsítvány: januártól változásokkal kell számolni

Unsplash
Unsplash
Már csak 5 évig lesz érvényes a dokumentum.

Novemberben hatályba lépnek az új épületenergetikai szabályok, ezek szerint 2024 januártól az ingatlanok eladásához, bérbeadásához és az új épületek építéséhez is szükség lesz az új típusú tanúsítványokra – közölte a Pénzcentrum.

Célja, hogy egységessé váljon Európában az energetikai tanúsítás, ezáltal javuljon a lakásállomány állapota. 2050-re az Európai Zöld Megállapodás szerint átlagosan nettó nulla közelében kell lennie a hazai lakásállomány energiafogyasztásának.

Ezek lesznek a legfőbb változások

Az adásvételnél és a bérbeadásnál is kötelező az energetikai tanúsítvány, azonban már nem kell a szerződésbe beírni az okirat HET számát, vagyis az egyedi azonosítóját. A szerződéskötés napjáig, legkésőbb a birtokbaadás napjáig be kell mutatni az okiratot.

Kötelező lesz már az ingatlanhirdetésekben is feltüntetni az energetikai besorolást.

Megváltoznak az energia osztályok, az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő skála átalakul A+++-tól I-ig terjedőre. Két energetikai besorolása lesz az ingatlanoknak, az eddigi energetikai jellemzőre vonatkozik, a másik a szén-dioxid kibocsátása alapján kategorizál.

Az eddigi 10 éves érvényesség helyett már csak 5 évre fog vonatkozni a tanúsítvány. A 2023. november 1. előtti tanúsítványok 60 napig lesznek felhasználhatók november 1-et követően, ezután érvényüket vesztik.

Közérhetőbb lesz a tanúsítványok tartalma, külön kell majd kategorizálnia határoló szerkezetet (a külső falakat, nyílászárókat, tetőket), illetve a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvízrendszer, légtechnika stb.) energetikai minőségét egy 5 szintű (rossz-gyenge-közepes-jó-kiváló) skálán, valamint részletesebb energetikai fejlesztési javaslatokat kell majd az ingatlanról megadni, amelyekkel el tudja érni az ingatlan a két legfelső („jó”, és „kiváló”) szintet.

Kapcsolódó
Termálvíz és napelem a makói iskola rezsicsökkentő csodafegyvere
Ultramodern megoldássokkal zöldít a makói középiskola.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik