Kertünk-Portánk

Megsínylik a kutyák is gazdáik válását

Unsplash
Unsplash
Nem csak a közös gyerek elhelyezése eldöntendő feladat.

A házaspárok válása mindig szomorú dolog, azonban van az a helyzet, amikor meg kell hozni ezt a döntést. A felek meg kell, hogy egyezzenek a közös ingóságok és ingatlanok sorsán és természetesen a legnehebb feladat annak kijelölése, hogy ki nevelje a közös gyerekeket a továbbiakban. Ritkábban lesz komoly veszekedések tárgya, de a közösen vállalt háziállatok gondozásáról is határozni kell.

Kivel éljen a házikedvenc a későbbiekben?

  • Praktikus okokat figyelembe véve, annál a félnél, aki jobb lakhatási körülményeket tud biztosítani.
  • Érzelmi szempontok szerint azzal, akivel szorosabb volt a kötelék.

Itt is érdemes figyelembe venni azt, amit a gyermekeknél is, hogy a kutyák, macskák gondozása is költségekkel jár, nem is kevéssel; ami egy közösen vállalt állatnál ezután csak egyik gazdánál jelenthet terhet, hacsak nem állapodnak meg a gyerektartáshoz hasonló juttatásban.

A szakértő szerint a gazdik szétválása az állatokban is okozhatnak negatív érzékeset, egyfajta gyászt tapasztalhatnak.

Átmenetileg zárkózottabbá válhatnak, de akár ugatásban, rombolásban, megváltozott étkezési szokásokban, szobatisztasági problémákban is jelentkezhet a hirtelen változás okozta stressz, a hiányzó gazda miatt szeparációs szorongás miatt – nyilatkozta a Prove-nak Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológusa.

Ha megpróbáljuk a negatív hatásokat nagyobb figyelemmel, megbízható napirenddel biztosítani, akkor a változások csak időlegesek lesznek, az állatok is alkalmazkodnak az új körülményekhez.

Kapcsolódó
Ennyire becsülik a házi macskák állományát Magyarországon
Jelentős természetvédelmi problémákat okozó fajról van szó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik