Kertünk-Portánk

Napi 8 ezer kilogramm zöldséget termel majd az épülő GigaFarm

DMO
DMO
Az épülő GigaFarmon 98 százalékkal kevesebb víz kell majd annál, mint amennyit a hagyományos módszerek igényelnek.

A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm leveles zöldséget termesztenek. Ez a 2 évvel ezelőtt megnyílt Bustanica farm, melyben akkora fantáziát látott az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, hogy nemrég kivásárolta alapítótársát, így az Emirates egyedüli tulajdonosa lett a létesítménynek- írja a  hvg.

A Bustanica érdekessége, hogy a hagyományos növénytermesztési módszerekhez képest 95 százalékos vízmegtakarítással zajlik a munka.

A vertikális farmok további előnyei közé tartozik, hogy olyan helyen is lehet gazdálkodni, ahol a talaj minősége rossz, ráadásul a függőleges terjeszkedés miatt nincs szükség akkora területre, mint amekkora földet hagyományos növénytermesztés igényel. Az sem mellékes, hogy az ott nevelkedő növények nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a rendszer felépítéséhez nagy kezdeti beruházásra van szükség, a költségeket pedig jelentősen növeli a folyamatos LED-es világítás igénye.

Itt az újabb farm

A 12 méteres magas GigaFarmon a Food Tech Valley néven emlegetett városrészben kap majd helyet, és 83 612 négyzetméteren zajlik majd a növénytermesztés. A projektet az Egyesült Arab Emírségekben alapított ReFarm nevű vállalat viszi.

Ez sokkal több, mint egy újabb bejelentés egy nagyszabású vertikális farm építésének terveirő. Ez az oldal a vertikális gazdálkodás fogalmát csak egy építőelemként kezeli egy olyan rendszerben, amely egyesíti a technológiákat, hogy egyszerre több kihívást is megoldjon, mindezt a bolygó egyik legszélsőségesebb környezetében.

A farm „egyedülállóan integrált” öt hulladék-érték technológiával, amelyek elősegítik a víztermelést anélkül, hogy sótalanításra vagy esőre lenne szükség.

A tornyokban több mint 250 fajta növényt, palántát és facsemetét nevelhetnek majd, és a bemutatófarm felépítése óta néhány hét alatt már legalább 20 nőtt.

A GigaFarm építésével az egyik legfontosabb cél, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ENSZ szerint a globális kibocsátás harmadáért az élelmiszeripar a felelős.

Ennek mérséklése érdekében a GigaFarm a keletkező hulladékot – legyen szó élelmiszerhulladékról vagy szennyvízről – a mezőgazdaságban hasznosítható anyagokká, például komposzttá alakítja. Évente 3 millió kilogramm leveles zöldséget, fűszernövényt és palántát termesztetnének így. Ezáltal az Emírségek élelmiszerimport-szükségletét is csökkenthetik, zsugorítva a karbonlábnyomot.

Mindemellett a GigaFarm évente 50 ezer tonnányi élelmiszer-hulladék újrahasznosítását tervezi.

Az egységet várhatóan 2026-ban nyitják majd meg.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik