Kertünk-Portánk

Kihagyhatatlan tavaszi teendők az egészséges tujákhoz

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Nézzük át alaposan a növényeket, hogy felismerjük a betegség vagy kártevő jeleit.

Ahogy a téli hónapok véget érnek, és a természet újra feléled, a kertek tulajdonosai számára is eljött a tavaszi kerti munkák ideje. Az egyik fontos feladat a tuják tavaszi gondozása, hogy biztosítsuk a megfelelő feltételeket a fejlődésükhöz.

Fontos teendők a tuják tavaszi gondozásához

Metszés

Először alaposan rázzuk meg a fát, hogy az elhalt részek leessenek róla. Majd jöhet a metszés, amivel eltávolíthatjuk a beteg, sérült vagy túl hosszú hajtásokat, hogy a növény szimmetrikus és egészséges maradjon. Fontos, hogy steril metszőeszközöket használjunk, hogy elkerüljük a betegségek terjedését. Ügyeljünk arra, hogy csak az ágak, hajtások végét vágjuk vissza, általában 5-10 cm-ig, ha túlzásba esünk, akkor „kopasz” lehet a tujánk egyes részeken.

Ha túl magasra nőtt, akkor visszametszhető a teteje, de legfeljebb csak a felső egyharmadát távolítsuk el, nagyobb növények esetén maximum egy métert. Ágvágás után, különösen a nagyobb, egy centiméter feletti vágás esetén kezeljük a sebet sebkezelő anyaggal.

Ha fertőzött ágakat találunk, akkor metszés után ezeket tegyünk zsákba és semmisítsük meg, nehogy megfertőzzék a többi növényt.

Tápanyagpótlás

Tavasszal a tujáknak szükségük van tápanyagpótlásra a növekedéshez. Különféle műtrágyákkal segíthetünk fenntartani a tuják egészségét és szépségét. Fontos azonban, hogy ne túl sok tápanyagot adjunk a növénynek, mert ez túlzott növekedést és gyenge ágakat eredményezhet.

Öntözés

A tavaszi hónapokban a tuják is nagyobb mennyiségű vízre vágynak, különösen az új hajtások és rügyek kialakulásakor. Fontos azonban, hogy ne túlöntözzük a növényt, mert a túlzott víz vezethet gyökérrothadáshoz. Inkább ritkábban, de alaposan locsoljuk meg őket, fontos, hogy a víz minél mélyebbre jusson a talajba.

Talajlazítás és mulcsolás

A tavaszi hónapokban érdemes a tuják körül talajlazítást végezni, hogy javítsuk a talaj szellőzését és vízelvezetését. Ezt követően ajánlott egy vékony réteg mulcsot felvinni a talajra, hogy megőrizzük a nedvességet és csökkentsük a gyomnövények számát.

Betegségek elleni védelem

Nézzük át alaposan a növényeket, hogy felismerjük a betegség vagy kártevő jeleit. Ha észlelünk valamilyen problémát, azonnal intézkedjünk, hogy megelőzzük a terjedést. Fagymentes időszakban lemosó permetezést alkalmazzunk a gyümölcsfákhoz is használt réz- és kéntartalmú permetezőszerrel. Figyeljünk arra, hogy a tuja belsejébe is jusson a szerből.

Kapcsolódó
Ezért halnak meg állva a tuják
Valójában ennek a növénynek sok eső, párás levegő, hűvösebb klíma kellene.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik