Kertünk-Portánk

Ezért halnak meg állva a tuják

facebook/mátis gábor
facebook/mátis gábor
Valójában ennek a növénynek sok eső, párás levegő, hűvösebb klíma kellene.

A tuják ültetése a kertekben és közterületeken néhány évtizede terjedt el és nyert egyre nagyobb teret és népszerűséget. A divatos örökzöld növény kerítés mellett sövényként, és díszítő elemnek is kiválóan mutat a szépen gondozott kertekben. Ez így volt eddig. Azonban az utóbbi pár évben fokozatosan történik a tujákkal valami, idén pedig úgy tűnik ez a folyamat felgyorsult, írta a Boon.

Egyszerűen nem bírják már a magyarországi klímát. Az utóbbi években hatalmas a szárazság, aszályosak és forróak lettek a nyarak, ezért a smaragd tuják kiszáradnak. A nyolcvan százaléka már kiment az országban ezeknek a növényeknek

– mondta a lapnak Tudós-Konkoly Andrea dísznövénykertész.

Az extrém meleget a smaragd tuja viseli el a legkevésbé, a többi fajta talán átvészeli. A locsolás segíthet a problémán, de vannak esetek, amikor még ez sem menti meg az örökzöldet a kiszáradástól.

A tujának vannak betegségei is, amelyek megtámadhatják és amikor egyébként is meggyengült, kevésbé ellenálló, akkor ezek könnyen a végét jelenthetik

– jegyezte meg a szakember.

A tuják barnulását a tuja aknázómoly, a pajzstetű, a boróka-díszbogár és gombás megbetegedés is okozhatja.

Valójában ennek a növénynek sok eső, párás levegő, hűvösebb klíma kellene, hogy jól érezze magát, az éghajlatváltozás miatt azonban nem valószínű, hogy ez lesz az irány. A smaragd tuja megmaradására ezért nem sok esély van a dísznövénykertész szerint.

Kapcsolódó
Mitől lesz szép zöld a tuja, és mit tegyünk, ha barnul?
Kezdjük el a tápanyag utánpótlást és a védekezést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik