Kertünk-Portánk

5 milliárd forint értékű vetőmag kerül a földbe tavasszal

pixabay
pixabay
A kiskerti vetőmagokból mintegy 20 millió darab talál gazdára ebben az időszakban.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a színes tasakos kiskerti vetőmagokból mintegy 20 millió darab talál gazdára, mintegy 5 milliárd forint értékben ebben az időszakban. A legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajokat vásároljuk. Van miből válogatni, hiszen a hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát, írta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál.

pixabay

Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok – sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica – vetőmagjai találnak gazdára. A gasztrokultúra fejlődésével megnőtt azonban a kereslet a különleges zöldségfélék: chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék, valamint a fűszernövények iránt.

A kezdő kertészkedőknek érdemes  a paradicsom, borsó és bab vetőmagokkal próbálkozni. A paradicsommal nincsen nehéz dolgunk, mert ha a termését elhullajtja ősszel, az tavasszal magától is több palántát hajt. Alapból is a paradicsomra, uborkára, paprikára figyelhető meg a nagyobb kereslet, hiszen a magyar ember zöldségként nagyon szívesen fogyasztja őket, ezért nagyobb mennyiségben termeli is ezeket a növényeket

– mondta el a portál megkeresésére F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke.

Figyeljünk oda a tárolásra

A tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni.

Ha valaki kezdő hobbikertész, az mindenképpen tartsa be a tasakon található utasításokat. Most az tapasztalható, hogy április van ugyan, de a májusi időjárásnak megfelelőek a körülmények, ezért ha valaki bátrabb próbálkozhat olyan magok ültetésével, melyeket csak egy hónap múlva vetne el

– hangsúlyozta F. Nagy Zsuzsanna biokertész.

Kapcsolódó
Csodakert bújik meg egy újlengyeli portán
Gabriella és családja januárban is azt a paradicsomot fogyasztja frissen, ami a saját kertjében terem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik