Kertünk-Portánk

Így kerülhetjük el veteményeskertünkben a paradicsomvészt

pixabay
pixabay
Léteznek olyan paradicsomfajták, melyek kevésbé fogékonyak, ellenállónak tekinthetők a betegséggel szemben.

Sajnos évről-évre sokan tapasztaljuk, hogy a kiskertünkben nevelt paradicsomokon különféle betegségek jelennek meg, ami aztán tönkre is teszik a félve dédelgetett és gondozott termésünket. Egyre többen tudatosan készülnek arra, hogy a szerintem sokunk által ismert paradicsomvészt elkerüljék.

Februárban sokan már elültetjük a paradicsom magokat, de előtte érdemes tájékozódni, hogy melyek azok a fajták, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Hiszen léteznek ilyen fajták, így vannak olyan kiskert tulajdonosok, akik ezeket részesítik előnyben, bízva benne, hogy a paradicsoméréskor bőséges termést tudnak szüretelni.

pixabay

Az Agrofórum szakértő segítségét kérte abban, hogy létezik-e olyan paradicsomfajta, mely ellenáll a paradicsomvésznek.

A nemesítésnek köszönhetően számos paradicsomfajta található meg a kereskedelemben, melyek nemcsak terméseik tulajdonságában, növekedési jellemzőikben, termőképességükben, hanem betegségekre való fogékonyságukban is eltérést mutathatnak.

A leggyakrabban vírus rezisztens – dohánymozaik, bronzfoltosság – paradicsomfajták találhatók meg a kereskedelemben, de más kórokozóknak – fuzáriumos betegség, verticiliumos hervadás, kladospóriumos betegség, lisztharmat – ellenálló fajták egyaránt bővítik a listát

– részletezte a portál megkeresésére Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos.

A legnagyobb problémát talán a paradicsom termesztése során a fitoftórás betegség, vagyis a paradicsomvész okozza. E betegség csapadékos évjáratban képes ugyanis nagyon gyorsan terjedni, nemcsak a terméseket tönkretenni, hanem az egész növény pusztulását is okozni.

A kórokozó ellen a vetésváltás, a helyes sor- és tőtávolság kialakítása, illetve reggeli órákban elvégzett öntözés mellett, rendszeres megelőző kémiai védekezéssel lehet csak hatékonyan védekezni,  főként csapadékosabb és hűvösebb évjáratban

– osztotta meg tanácsait a szakember.

Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos kitért arra, hogy a kereskedelemben beszerezhetők már olyan paradicsomfajták is, melyek kevésbé fogékonyak, ellenállónak tekinthetők a betegséggel szemben, melyre vonatkozó információ általában a vetőmagok csomagolásán fel van tüntetve. A fitoftóra ellenálló fajták többek között a Romello, Primavera, Primabella, Pyros vagy a Philovita és a Phantasia.

Kapcsolódó
Így védekezzünk a paradicsom csúcsrothadása ellen
A csúcsrothadás élettani rendellenesség. Nem betegség vagy kártevő okozza, hanem a kalciumhiány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik