Kertünk-Portánk

Így védekezzünk a paradicsom csúcsrothadása ellen

wikimedia commons
wikimedia commons
A csúcsrothadás élettani rendellenesség. Nem betegség vagy kártevő okozza, hanem a kalciumhiány.

Lassan eljön az évnek az az időszaka, amire mindannyian vártunk – a paradicsom betakarításának ideje. Végre élvezhetjük a lecsót, paradicsomos ételeket, befőzhetünk, szószokat készíthetünk.

Ebben az időszakban, szedés közben megfordítva a paradicsomot gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a gyümölcs csúcsa rohad. Ez a probléma aggasztó lehet azok számára, akik először próbálkoznak paradicsom termesztéssel, de szerencsére a probléma viszonylag könnyen megoldható és megelőzhető, írja a tomatobible.com.

Nézzük meg, hogyan?

A csúcsrothadás élettani rendellenesség. Nem betegség vagy kártevő okozza, inkább a növényen és a gyümölcsön belüli állapotokhoz kapcsolódik.

Általában akkor jelenik meg, amikor a gyümölcsök a fejlődésük felénél járnak. Barna, besüllyedt, vízzel átitatott foltok alakulnak ki a paradicsom tövében, az idő múlásával lassan kitágulnak, végül a teljes termés körülbelül egyharmadát-felét borítják. Végül ezek a lágy foltok kezdenek megkeményedni, feketévé válnak. A gyümölcs teteje teljesen normálisnak tűnik, de az alja beteg.

wikimedia commons

Mi okozza a rothadást?

A probléma valójában magában a gyümölcsben jelentkezik, és lényegében a kalciumhiány jele.

A paradicsomnak sokféle tápanyagra van szüksége a sikeres növekedéshez. A nitrogén, a foszfor és a kálium a fő összetevők, de vannak különféle másodlagos és mikrotápanyagok is, amelyek mind hozzájárulnak a növény általános egészségéhez.

Az egyik legfontosabb másodlagos tápanyag a kalcium. Ha ez hiányzik, a gyümölcsök funkciói károsodnak, ami a tövénél megjelenő rothadó foltokhoz vezet.

Mi okozza a problémát?

Amikor kalciumhiányról hallunk, azt feltételezhetjük, hogy a rothadás csak talajprobléma lehet, és tápanyagot alkalmazunk megoldásként. Bár ez is egy lehetőség, nem ez a leggyakoribb ok. A legvalószínűbb bűnös a nem megfelelő, egyenetlen öntözés.

A tápanyagokat a növények vízen keresztül szívják fel. Ha egy ideig nem kapnak vizet, a kalcium nem jut el a gyümölcsökhöz, és ez rothadáshoz vezet. De természetesen lehet az ok a nem megfelelő műtrágyahasználat, a hideg időjárás, mert ekkor a paradicsom kevesebb tápanyagot vesz fel, de az is gond lehet, ha a talaj pH-ja nem megfelelő, vagy ha a paradicsomokat túl közel ültetjük egymáshoz, mert ilyenkor sokkal gyorsabban használják fel a nedvességet és a tápanyagokat, ami hiányhoz vezet. Végül a gyökérkárosodás is okozhat gondot. A kiterjedt gyökérrendszer károsodása a kerti szerszámok vagy a közeli növények kihúzása miatt korlátozza a kalcium felvételét.

wikimedia commons

Kezelés és megelőzés

Számos javasolt módszer létezik a csúcsrothadás megszüntetésére, a tojáshéjtól a levélpermetezésig. A legjobb, ha azonosítjuk a kiváltó okot és javítjuk a feltételeket, tehát, ha következetesen locsolunk, és a talajt folyamatosan nedvesen tartjuk. Ha kalciumhiány vagy tápanyag-kiegyensúlyozatlanság okozza a problémát, javíthatunk a helyzeten megfelelő tápanyaggal, ha a pH okozza a problémát, beállíthatjuk kénnel vagy mésszel.

A csúcsrothadás elkeserítő, de javítható probléma. Érdemes rá odafigyelni, hogy bőven szüretelhessünk.

Kapcsolódó
Ez lehet az ok, ha nem nő a paradicsompalántánk
Figyelni kell a talajra, a vízre, a fény mennyiségére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik