Kertünk-Portánk

Alig 1 grammos a világ legkisebb paradicsoma

naturfresh
naturfresh
A fajta 1 négyzetméterről 10-15 kiló szuperédes (8-9 Brix fok) bogyót képes teremni.

Ausztrál nemesítők Hollandiában hozták létre a világ legapróbb paradicsomát, melynek bogyója 0,6 – 1,2 cm átmérőjű, súlya pedig 1 gramm – írta az orchardtech.com.au hírportálra hivatkozva az Agroinform.

A fogyasztók gyorsan megkedvelték, ezért bármilyen magas árat hajlandók megadni érte. Az USA-ban 2,97 dollárt kérnek egy 100 grammos csomagért.

A Tomberry pearl nevű paradicsom élénkpiros, amelybe a nemesítők vad vonalakat is beépítettek. A fajta 1 négyzetméterről 10-15 kg szuperédes (8-9 Brix fok) bogyót képes teremni, sőt a nemesítők a fajta további tökéletesítésén is dolgoznak.

A kedvező tulajdonságok igénybevételéért cserébe a Tomberry komoly feladatok elé is állítja a termesztőket. A bogyók kis mérete miatt a kézi szedés nem megoldható, ezért az érett termést a fürtökkel együtt kell levágni, és szárító állványokra akasztani, ahonnan 1-2 nap alatt maguktól lepotyognak, és 6-8 napig frissen maradnak

– írja a portál.

Bár a vad vonalak révén a fajta az átlagosnál kevesebb növényvédelmet igényel, de a takácsatkák és a liszteskék komoly károkat is tehetnek az ültetvényekben.

A legnagyobb problémát a növény beporzása jelenti, amelyhez egyrészt nagyon fontos az egy időben történő virágzás és termésképződés beállítása, másrészt – a poszméhek ausztráliai hiánya és a tömött virágfürtök elhelyezkedése miatt – speciális ventilátorokat kellett konstruálni a virágpor pontos befúvására.

Kapcsolódó
800 fajta paradicsom terem egy husztóti kertben
Ezernyolcszáz tövön nőnek, köztük például madagaszkári, mexikói és brazil fajták is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik