Kertünk-Portánk

Sütőporral és ecettel a kert kártevői ellen

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Olcsó és hatékony környezetbarát megoldások.

Két konyhai termékkel elfelejthetjük a hívatlan vendégeket a kertünkben – írta a Kirsche.hu.

Sokszor és sokat bosszankodhatunk a birtokon elszaporodó csigák és gyomnövények miatt. Nem kell azonnal a gazdaboltba rohanni és vegyszereket vásárolni, magunk is megoldhatjuk “házilag” a dolgot. Minden háztartásban akad két egyszerű, könnyen beszerezhető termék, mely a csigák és a gyomok ellen is tökéletes védelmet nyújt.

Hívatlan vendégek a kertben

Amikor „kerti betolakodókról” beszélünk, akkor többféle kártevőre és gyomnövényre is gondolhatunk. Elszaporodó csigák, nagy étvágyú krumplibogarak és salátán lakmározó hernyók egyaránt megkeseríthetik az eredményes kertészkedést. A nemkívánatos állati kártevők mellett a gyomnövények is sok gondot okozhatnak, könnyen megfojtják a haszonnövényeket.

Ha egy kertben a gyomok túlságosan elszaporodnak, szinte lehetetlen megszabadulni a tövektől. Bár a csigák látszólag ártalmatlan élőlények, szó szerint megfosztják a növényeket levelektől, a gyomok pedig pillanatok alatt elveszik a talajból az értékes tápanyagokat, így növényeink lassabban fejlődnek, vagy akár csak sínylődnek.

Nem csak süteményhez használható

A megoldás roppant egyszerű. Két, konyhából származó terméket is használhatunk, hogy egyszer s mindenkorra elbánjunk a kártevőkkel. A sütőpor konyhai felhasználásán kívül a kertben is jó szolgálatot tehet, hiszen ideális gombaölő szer.

Keverjünk össze tíz gramm sütőport egy liter szűrt vízzel, és adjunk hozzá néhány csepp mosogatószert. Ezzel az eleggyel hetente egyszer elég megöntözni a növényeket, hogy ellenállóvá tegyük őket a betegségek és kártevők támadásaival szemben. Már maga a sütőpor növényekre szórása is elriasztja a csigákat, hernyókat és hangyákat. Ha a sütőport cukorral is keverjük, fokozhatjuk a hatást.

Ecetes házi permetszer

Az ecet használata a kertben hatásosan távol tartja a gyomokat. Nagyon egyszerűen alkalmazhatjuk az ecetet a kertben. Elég megtölteni egy szórófejes flakont ecettel és ráfújni a gyomokra. A szer hatása néhány nap után szembetűnő, a nem kívánatos gyomok eltűnnek a területről. Ügyeljünk arra, hogy az ecet kizárólag a gyomokra kerüljön, mert ha lefújjuk vele a zöldségeket, nehéz lesz újjáéleszteni a töveket.

Kapcsolódó
Mérgek nélkül a levéltetvek ellen
Ha van rá lehetőség, irtsuk a kártevőt házilag készült szerekkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik