Kertünk-Portánk

Szódabikarbónával és élesztővel felturbózhatjuk a palántákat

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Ha természetes műtrágyát használunk, egészségesebb növényekre és gazdagabb termésre számíthatunk.

Kiváló házi műtrágyát készíthetünk hétköznapi alapanyagokból – írta a Kirsche.hu.

Az otthon elkészített természetes és szerves trágya jelentősen javíthatja növényeink egészségét és termékenységét. Egy egyszerű, de hatékony műtrágya elősegíti az egészséges levélnövekedést és növeli a virágzatot, ami több, minőségi gyümölcsöt eredményez.

Bárki készíthet serkentő hatású műtrágyát a növényeknek, elég néhány egyszerű lépést betartani.

Hogyan készítsünk házilag műtrágyát?

A műtrágyához szükséges anyagok:

0,5 liter hideg víz
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál szárított élesztő
10 liter víz a hígításhoz

Először kovászt készítünk. Öntsünk hideg vizet egy üvegedénybe, és adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát és szárított élesztőt. Alaposan keverjük össze az üveg tartalmát. A kavarás következtében felszabadulnak a növények számára hasznos vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok a kovászos kovászban.

Az élesztő talajhoz adagolásával növelhetjük a nitrogén- és foszfortartalmat, ami hozzájárul a növények jobb virágzásához és a bőségesebb terméshez. A szódabikarbóna segít a gyökér- és gombabetegségek elleni küzdelemben is, és elősegíti a zöldségek intenzívebb zamatát.

A házi műtrágya felhasználása

Használat előtt az elkészített keveréket 10 liter vízben hígítsuk fel. Az oldatot havonta 2-szer vagy 3-szor alkalmazzuk a paradicsomra, a paprikára és az uborkára.

A házilag elkészített műtrágya amellett, hogy elősegíti a növekedést és a termékenységet, növeli a növények immunitását és ellenálló képességét az olyan kedvezőtlen körülményekkel szemben, mint a szárazság és az alacsony hőmérséklet.

Ez az egyszerű megoldás kiváló módja annak, hogy természetes módon fokozzuk kertünk egészségét.

Kapcsolódó
Műtrágya készülhet a paradicsomból
Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik