Kertünk-Portánk

Műtrágya készülhet a paradicsomból

Pixabay
Pixabay
Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni.

A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel – írta meg a Magyarmezőgazdaság.

A jelenlegi műtrágyákhoz szükséges alapanyagok forrásai végesek, és nem helyettesíthetők igazán, fogalmazott Josephine Cafmeyer, a belga Anorel műtrágyagyártó és -forgalmazó cég vezetője, aki egyúttal a kutatás kezdeményezője.

Az élénkülő kereslet kielégítésére dolgozta ki az Anorel vállalat ezt az innovatív koncepciót, amelynek a Tombustion nevet adták. Pályázatukat a Genti Egyetemmel együttműködve tavaly nyújtották be a helyi innovációs és vállalkozási ügynökségnek, az májusban jóváhagyta, így még abban a hónapban elkezdte a vállalat a fejlesztési munkákat.

Mindenekelőtt a paradicsomból a lehető legkisebb energiafelhasználással visszanyerhető kalcium-foszfát mennyiségére fognak fókuszálni.

Belgiumban és Hollandiában mintegy 2400 hektáron termesztenek paradicsomot, szinte kizárólag hidropóniás rendszerben, és az erre használt közegekből a nehézfémek vagy más szennyezőanyagok növénybe való felszívódása kizárható.

Ez teszi a paradicsomot érdekes növénnyé a fejlesztés szempontjából. A nagy mennyiségű biomasszából vélhetően értékes táp­anyagokat lehet visszanyerni, összegzi Josephine Cafmeyer az újszerű ötletet.

Kapcsolódó
8 tipp, ami segít a paradicsom gyorsabb érésében
Jól hasznosítható ötletek az ízes, kerti paradicsomért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik