Kertünk-Portánk

Ezért barnul be a könnyezőpálma levele

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Mit tehetünk ellene?

A könnyezőpálma, latinul Monstera deliciosa nagyméretű növény, különleges, tagolt, szabdalt, óriási levelei miatt kedvelt az otthonokban, irodákban és a közintézményekben is.

Hosszú, indaszerű léggyökerei és kapaszkodó gyökerei vannak, a vadonban más növényeken él. A magasba kapaszkodhat a fákon, úgy, hogy a földdel már egyáltalán nem érintkezik.

A nevében a deliciosa az érett termésének kellemes ízére utal, mely a mangóhoz, ananászhoz hasonló, a fiatal termése viszont a magas oxálsav tartalma miatt erősen mérgező. Lakásban viszont szinte soha nem hoz virágot és termést.

Tudni kell, hogy mérgező, a bőrt és a nyálkahártyát irritálhatják a benne levő anyagok, ezért háziállat, gyerek mellett úgy tartsuk, hogy ne érhessék el.

Miért barnul be a könnyezőpálma levele?

Túlöntözés

A leggyakrabban a túlöntözés miatt barnulhatnak be a levelei, mert ha túl sok vizet kap a növény, az gyökérrothadáshoz vezethet, ami érdekes módon elsőként a levelek barnulásán mutatkozik meg. Ilyenkor ültessük új cserépbe, friss, nedves virágföldbe és vágjuk le a megbarnult részeket. A továbbiakban úgy öntözzük, hogy a föld felső 3-4 centimétere száraz maradjon, legjobb, ha például a mosogatóban öntözzük és hagyjuk, hogy a felesleges víz a cserép alján kifolyjon.

Alulöntözés

Ahogy a túl sok, úgy a túl kevés víz miatt is barnulhatnak a levelek, ám ilyenkor inkább a levél szélei. Ideális a heti egyszeri öntözés.

Túl sok napfény

A túl sok napfénytől – például, ha az ablakban vagy a kert tűző napos részébe tesszük a könnyezőpálmát – megéghetnek és bebarnulhatnak a levelek. Fal mellett, félárnyékos, árnyékos helyen jobban érzi majd magát.

Alacsony páratartalom

Mivel az őserdőből származó növény, szüksége van a magas páratartalomra. Ha túl száraz a levegő otthon, akkor párásítóval vagy időnkénti lespricceléssel javíthatunk rajta.

Ha időnként egy banánhéjjal áttörölgetjük a leveleit, akkor az segít a növénynek felvenni a levegőben levő párát, illetve kevésbé tömődnek el a pórusai porral.

Kapcsolódó
Egyszerű trükkel megelőzhető a szobanövények gyökérrothadása
A gyökérrothadás gyakori jelenség a szobanövényeknél, ami elpusztíthatja azokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik