Kertünk-Portánk

Egyre több helyen betegszenek meg a leylandi ciprusok is

Nagyon úgy tűnik, hogy tömeges fertőzéssel nézünk szembe.

Az elmúlt években a tujákat sok helyen nem tudták megmenteni a hazai kertekben. Alternatív megoldásként fordultak az emberek a szívósabb leylandi ciprus felé, bízva abban, hogy nincsnek betegségei és elkerülik a kártevők. A gyakorlat sajnos mást mutat.

Több olvasónk is jelezte, hogy a néhány éve ültetett leylandi ciprusai sárgulnak.

A hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy tömeges fertőzéssel nézünk szembe. Külföldi szakirodalom szerint a ciprus lebetegedése az esetek 99%-ban a növény legyengülésének köszönhető. Ez pedig a nem megfelelő növényápolás következménye.

A növényválasztásnál és az ápolás során figyelembe kellene venni a klimatikus tényezőket, a talaj tápanyag-ellátottságát, pH viszonyait, a fajta speciális igényeit, sőt az egyéb külső tényezőket is. A megfelelő gondozás hiánya támadási felületet képez a meggyengülő növényen a kór- és károkozóknak egyaránt. Amikor a növény gyantatermelése meggyengül azonnal megjelennek a szúbogarak, díszbogarak, kéregtetvek és a szaprofita (lebontó) gombák – olvasható az Évakert oldalán.

Mi okozhatja a bajt?

Egyrészt a fakérgen keresztül bejutó gombabetegség. Sokan elfelejtjük, hogy a sövényeket, fákat, nem csak elültetni kell, hanem folyamatosan ápolni is.

A leylandikat általában mindenki gondosan nyírja, hiszen intenzíven növekszik, viszont már sokkal kevesebben fordítanak figyelmet a táplálására, és még kevesebben a növényvédelmére, pedig a sövényként, szorosan egymás mellé ültetett egyedek folyamatosan elvonhatják egymás elől a vizet és a tápanyagot, így könnyen alakulnak ki hiánybetegségek.

A két leggyakoribb leylandi ciprus betegség:

1. Seiridium cardinale

  • rákos megbetegedésnek is említik
  • jellemzően tavasszal indul meg az elszíneződés, de egész évben bármikor megjelenhet vagy kiújulhat. Először elsárgul vagy barnul a lombozat egy- egy ágon, végül vörösbarnává válik. A betegség terjeszkedése gyakran addig folytatódik, míg a fa el nem pusztul. Jellegzetessége, hogy érintésre lehullik a levélzet az ágakról.
  • általában az idősebb növények esnek áldozatul vagy a fiatal, legyengült példányok.
  • a gomba kórokozó áttelel a kéregben és a beteg szövetekben, ezért alaposan meg kell metszeni, ha felüti a fejét ez a betegség. A gomba termőtestei a kéreg alatt vannak beágyazódva, jelenlétük felismerhető picinyke dudorok miatt.

2. Botryosphaeria

  • jellemzően vízsugárral és fertőzött eszközökkel terjed, de akár a szél is terjeszti.

Teendő mindkét esetben a károsított részek visszavágása, egészen a fás részekig és megfelelő sebkezelővel történő zárás. A fertőzött ágak megsemmisítése különösen fontos a kiújulás megelőzése érdekében. Tilos komposztálni a beteg ágakat!

A  védelmet a megelőzésre alapozva építsük fel

Ha a korosodó örökzöldjeinket eddig nem gondoztuk, nem tápláltuk megfelelően, akkor hamarabb támadják meg a betegségek. Az ellenállóképesség kulcsa a „jóltápláltságban” rejlik. Ha eddig még nem tettük, ápoljuk, adjunk  plusz tápanyagot a növényeinknek. A  réz és a kén tartalmú szerek segítenek megakadályozni a gomba terjedését, a mikroelemek pedig jó kondícióba hozzák a növényt, hogy beinduljanak az öngyógyító folyamatok.

Amennyiben minden próbálkozásunk ellenére menthetetlen a zöldkerítésünk, nincs más megoldás, mint azok kivágása, és új növény választása. Jó döntés lehet, ha szárazságtűrő örökzöld mellett döntünk.

Az egyik legsokoldalúbb lehetőség az alakgazdag kínai boróka, ami sövényként is megállja a helyét.

Alternatív megoldásként szóba jöhet a boróka

  • hasonlít egy kicsit a tujára – 2-3 méter magasra nő
  • a boróka napos helyekre ideális
  • könnyen nevelhető, árnyékban azonban nem szeret lenni
  • tetvek támadhatják meg a leárnyékolt részeken
  • talaj iránt nem igényes, tűri a városi szennyezett levegőt is
  • szoliterként is megállja a helyét a kertben.
Kapcsolódó
Olvasói sztorik