Kertünk-Portánk

Így segíthetsz, ha korhad a meggyfa törzse

pixabay
pixabay
A meggyfa törzsének korhadását többnyire gombás fertőzések okozzák, ami komolyan veszélyezteti a fa egészségét és termőképességét is.

A meggyfa az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb gyümölcsfa a hazai kertekben. Nemcsak a finom, de tele van a szervezetünk számára fontos vitaminokkal. Azonban nem csak nekünk nyújt táplálékot hanem tavasszal virágzás idején a beporzók is előszeretettel zsongják köreb a fánkat, valamit érés idején a kertünkben élő madaraknak, peléknek és mókusoknak is kiváló csemegét biztosíthatunk ezzel a finom gyümölccsel.

Ahogy azonban minden élőlény, így a meggyfák is hajlamosak különféle betegségekkel és kártevőkkel szembenézni, amelyek közül az egyik legaggasztóbb a törzs korhadása, írta honlapján az Agrároldal.

A korhadás nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem komolyan veszélyezteti a fa egészségét és termőképességét is.

A meggyfa törzsének korhadását többnyire gombás fertőzések okozzák, amelyek a fa sérüléseken keresztül jutnak be. Ezek a sérülések lehetnek természetesek, például a fagykár miatt keletkező repedések, vagy emberi tevékenység, mint például a metszés során keletkezett sebek.

Jelek, amikre figyeljük oda

A korhadás jelei közé tartozik a törzsön vagy a nagyobb ágakon megjelenő barna vagy fekete elszíneződés, a kéreg alatti puhaság, vagy a kéreg leválása.

Így előzhetjük meg a korhadást

A megelőzés alapja a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő kerti higiénia. Fontos, hogy a fa sebeinek minimálisra csökkentése érdekében óvatosan végezzük a metszést, és a sebeket megfelelő sebkezelő szerrel kezeljük.

Ha kialakult a korhadás kezeljük

Amennyiben már kialakult a korhadás, a kezelés célja, hogy megakadályozzuk a továbbterjedését. A beteg részeket – amennyire csak lehetséges – eltávolítjuk, és a sebeket fertőtlenítjük. Ezután sebkezelő szerrel védjük a friss metszési felületeket. Fontos, hogy az eltávolított beteg részeket ne hagyjuk a kertben, mert onnan tovább terjedhet a fertőzés.

A természetes kezelések hatékonyak és környezetbarátok

A torma vagy fokhagyma köré rakása a fa törzsének alapjánál, amelyek természetes gombaölő hatással bírnak. Ezenkívül a teafaolaj is hasznos lehet, hiszen ezek is ismertek fertőzésgátló tulajdonságaikról.

Kapcsolódó
Matuzsálemi korú gyümölcsfákat mentett meg a tényői tündérkertész
Az erdész emberfeletti munkát végez a több száz éves fákkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik