Kertünk-Portánk

Csodafegyver a meztelencsigák réme, az indiai futókacsa

pixabay
pixabay
Nem menekülnek előlük a meztelencsigák, sőt a csigapetéket is remekül kiszagolják.

Magas, egyenes testtartás, mókás, pingvinszerű járás: az indiai futókacsa egyre népszerűbb a kertészek és az állattartók körében, bár ezt nem feltétlenül érdekes külsejének köszönheti. Elsősorban nagy tojáshozama teszi vonzóvá, és az, hogy kedvenc csemegéje a meztelencsiga, írta a Greendex.

A futókacsa története

A futókacsa létezése egészen az ókorig visszavezethető. Akkoriban nem a meztelencsigák irtása végett tartották, de egyes indokínai templomokban már 2000 évvel ezelőtt is találtak futókacsára emlékeztető rézkarcokat. Az 1800-as évektől kezdve pedig szép lassan a vadon élő kacsából háziasított lett. Az elsősorban az indonéz szigetvilágban, Indiában és Balin őshonos kacsák hamarosan világhódító útra indultak.

Testfelépítése

Testük formája és lábaik elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy valóban futni tudjanak, és ne csak gyorsan kacsázzanak, mint fajtársaik. Közepes termetű állatok, testfelépítésük karcsú, hosszúkás. Jellegzetes, össze nem téveszthető megjelenésük miatt egyre népszerűbbek.

Miért tarts indiai futókacsát?

A futókacsa igazi tojásgyáros: évente átlagosan 300–350 tojást tojik. Ez más kacsafajták tojáshozamához képest igen szép szám. A tojók 4–5 évig folyamatosan tojnak, majd szépen lecsökken a tojások száma. Azonban a legnépszerűbb tulajdonságuk kétségkívül a csigafogyasztás.

A meztelencsigák réme

Az indiai futókacsa legkedveltebb eledele a meztelencsiga. Remek szaglásának köszönhetően egész nap „vadászik”, majd mintha csak egy tabletta lenne, vízzel nyeli le a kártevőt. Nem véletlen, hogy a kiskertes csoportokban, fórumokon gyakran ajánlják a meztelencsigák inváziójának megfékezésére. Mivel a kifejlett példányokon túl a csigapetéket is előszeretettel fogyasztják, a meztelencsigák nemkívánatos szaporulata miatt sem kell aggódni.

Ezeket a feltételeket kell számukra biztosítani a kertben

Mint általában, nekik is jól jön egy kis ól, ahova behúzódhatnak. Azt is figyelembe kell venni, hogy nagyobb kertekben „működnek” igazán jól: igénylik a területet, a kisebb kertekből megszökhetnek. Általánosságban azonban könnyen tarthatók, sőt jól szelídíthetők is.

Egy tiszta alvóhellyel, csigákkal teli kerttel és jó pár pancsolási lehetőséggel nem lőhetsz mellé. A kihelyezett víz tényleg nagyon fontos, mivel ennek segítségével táplálkoznak.

pixabay

A meztelen csigák mellett ezekkel is táplálkoznak

A gabonát, a darát, a kukoricát, a búzát szívesen fogyasztják, de vannak, akik kacsatápot adnak nekik. A zöldségekkel azonban óvatosan, a kacsák ugyanis szívesen megdézsmálják a saláta- és a káposztaféléket.

Ellenállóak és szeretik az ember társaságát

Nem hajlamosak a betegségekre, és úgy tűnik, hogy sem a meleg, sem a hideg időjárás nem kezdi ki életkedvüket.

Eleinte félénkebbek, de hamar megszokják az embert, és kifejezetten keresik gondozóik társaságát. Ezért házi állatként is kifejezetten jó társnak bizonyulnak. Szociálisak, így jobb, ha legalább 2 példányt szerzel belőlük. Általánosan a 3 tojó, 1 hím felállást érdemes követni.

Kapcsolódó
Kacsák takarítanak egy fokvárosi szőlőbirtokon
Bevált az évszázados módszer.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik