Kertünk-Portánk

Üresen állt a háromezer négyzetméteres telek, tíz év alatt hatalmas csodakert vált belőle

Mogyorósi Rita
Mogyorósi Rita
Rita számára fontos, hogy éljen a kertje. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a fajok sokfélesége, és a közöttük kialakult kapcsolat a birodalma építő eleme legyen.

Mogyorósi Rita 13 évvel ezelőtt egy számára nagyon kedves helyre költözött a családjával, Sopron külvárosi részébe, melynek a maga a neve is egészen különleges, Virágvölgy. De nem csak a hely elnevezése varázslatos, hanem a kilátás is páratlanul szép, hiszen gyönyörű panoráma nyílik a Fertő-tóra és annak a környékére.

Mogyorósi Rita

Több mint egy évtizede a 3000 m²-es telek egy teljesen üres terület volt, fák, bokor nélkül árválkodott. Viszont évtizedek emlékeit őrizte, ahol hajdanán szőlőskertek tették gazdagabbá a területet. Jelenleg is gyümölcsösök ölelik körbe Rita kertjét, ahova sok kerttulajdonos jár ki a hosszú évekkel ezelőtt elültetett növényeket gondozni.

Amikor ide költöztünk nem tudtam, hogy mit fogok kezdeni egy ekkora területtel, és abban az időben még semmi elképzelésem nem volt arról, hogyan alakítsam ki a környezetemet. Gyerekkoromban egy Sopronhoz közeli falucskában nőttem fel Harkán. A nagymamámnak és családomnak a veteményes kert mellett gyönyörű rózsákkal évelőkkel pompázó kertjeik voltak, a növények szeretete már ebben az időben kialakult bennem

– kezdte történetét Mogyorósi Rita a Sokszínű vidék megkeresésére.

Mogyorósi Rita

Az első években rengeteg növényt kapott nagymamájától és az édesanyjától. Ezek a növények pedig a legfontosabbá váltak a számára, a mai napig a kedvencei, hiszen szép emlékeket idéznek fel benne.

A későbbiek folyamán kezdett kialakulni bennem egy kép, ahogy jöttek a sikerélmények. Megmaradtak a féltőn gondozott növényeim, és elkezdtem kialakítani az első ágyásokat. Mostanra már több ezer növény került hozzám. A sok évelő mellett több fa, örökzöld és cserje is otthont és táplálékot ad az itt élő rovaroknak, madaraknak, lepkéknek, sünöknek, gyíkoknak

– mutatta be, hogy az elmúlt évek alatt hogyan kezdte el kialakulni különleges birodalmát.

Mogyorósi Rita

Rita számára fontos, hogy éljen a kertje, a biodiverzitásnak köszönhetően megteremtsen egy kisebb otthont, egy olyan világot, ahol minden mindennel szoros kapcsoltban áll és segíti egymást. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a fajok sokfélesége, és a közöttük kialakult kapcsolat a birodalma építő eleme legyen.

Mogyorósi Rita

Sok, számára kedves növény éli az életét a kertjében. Nagyon megszerette a rózsákat, a hortenziákat és a levendulákat, amik mágnesként csalják a méheket a virágzás idején.

Most, hogy már szépen növögetnek a fák rengeteg madár is fészkel nálam. Pár éve készült el a tavam, ami szintén sok élőlényt bevonzott a kertbe. Ide költöztek a békák, rengeteg szitakötő élvezi a tó közelségét. Vannak kis kerti pihenőhelyek is a kertben, látogatók ezeken az árnyékos helyeken kóstolják meg a kertem növényeiből készült süteményeimet szörpöket és zseléket

– mutatta be kertje kincseit.

Az alábbi galériában a megtekinthetőek Rita kertjének színpompás virágai.

Galéria

Rita több helyre is ültetett ehető növényeket, amelyeknek köszönhetően a nyár folyamán finom terméseket tudnak szüretelni ők is és a kertjében otthonra lelet vagy éppen látogatóba betérő élőlények.

Még mindig vannak üres területek, ahova még nem sikerült ültetnem, ezeken a részeken nem nyírom gyakran a füvet. Ezeken a részeken hagyom, hogy az ősgyep, a  vadvirágok elterjedjenek a kertben

– részletezte, hogy a kert üresen álló részeinek is milyen fontos feladatai vannak és mennyi értéket rejtenek.

Az alábbi galériában  a kert őszi és a téli szépségét lehet megtekinteni.

Galéria

A kerttulajdonos számára a nap legszebb időszaka a hajnal, amikor felkel a Nap és ébredezni kezd a természet. Ilyenkor tesz egy sétát a növényei közt, hallgatja a madarak csiripelését, a méhek zümmögését. Az új nap varázsa, a hajnal üdesége, amikor friss levegő járja át a birodalmát és a virágok kelyhében harmatcseppek pihennek, különleges pillanatokat adnak neki, úgy érzi ez az igaz boldogság.

A kert még nem készült el, mindig vannak újabb terveim, és a mai napig rengeteg növényt ültetek, szeretnék a későbbiek folyamán még egy tavat is kialakítani és még több fát ültetni

– vázolta fel azokat a terveket, amiket a jövőben meg is szeretne valósítani.

Mogyorósi Rita

Az elmúlt évek alatt egy olyan önfenntartó kertet hozott létre Rita, ami kevés gondozás mellett egy kis paradicsom lett számára. Ahol öröm minden pillanat, hiszen minden megvan a birodalmában ahhoz, hogy igazán jól érezze magát.

Mivel én hobbikertészként alakítom a kertemet, több buktató is volt az évek folyamán, de soha nem adtam fel, és ezek az akadályok csak megerősítették bennem azt, hogy vissza kell hoznom a természetet, az élővilágot erre a területre, ahol évekig tartó gyomirtás, permetezés miatt megszűnt az élet számukra

– mesélte el, hogy a nehéz évek után, amik mély nyomot hagytak a természetben, hogyan sikerült újra élettel teli, az élettől lüktető birodalmat kialakítania.

Rita kertjében a természet újra önmaga lehet, minden szépségével és értékével.

Az alábbi galériában a kert értékei tekinthetőek meg.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Mogyorósi Rita készítette, akinek varázslatos birodalmát Facebook oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Harmóniát sugároz és ehető élményeket kínál az isztiméri csodakert
A Pillangókert minden érzékszervre hatással van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik