Kertünk-Portánk

Ültessünk zsályát a kertünkben és óvjuk vele az egészségünket

pixabay
pixabay
A zsálya olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

A zsálya egy növény, amely a mediterrán régióban őshonos, de ma már számos országban termesztik és felhasználják, többek között hazánkban is. Nem csak kulináris célokra, mint például fűszerként, hanem gyógynövényként is használják. A zsálya egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, írta az Agrároldal.

pixabay

Gyulladáscsökkentés

A zsálya rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladás, az ínygyulladás és az emésztőrendszeri gyulladás tüneteit.

Antibakteriális hatás

A zsálya természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy segíthet megvédeni a szervezetet a káros baktériumok és mikroorganizmusok ellen. A zsályatea vagy a zsályakivonat rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert és hozzájárulhat az egészség fenntartásához.

Emésztési problémák enyhítése

A zsálya segíthet csökkenteni a puffadást, enyhítheti a gyomorégést, és segíthet a gyomor és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában.

Memóriajavítás és koncentráció növelése

Számos tanulmány kimutatta, hogy a zsályában található vegyületek, mint például a rozmarinsav, segíthetnek a memória és a koncentráció javításában. A zsálya illóolaját gyakran használják aromaterápiában, hogy élénkítse az agyat és fokozza a mentális teljesítményt.

Stresszcsökkentés

A zsálya nyugtató hatással rendelkezik, és segíthet csökkenteni a stresszt és szorongást. A zsályatea vagy a zsálya illóolajának inhalálása nyugtató hatással lehet az idegrendszerre, és segíthet ellazítani a testet és az elmét.

Légúti problémák enyhítése

A zsálya hagyományosan használják légúti problémák, például köhögés, megfázás és torokfájás enyhítésére. Segíthet enyhíteni a légúti irritációt és javítani a légzőrendszer egészségét.

Kapcsolódó
Gyógyszerészből vált a gyógynövények szakértőjévé a salgótarjáni patikus
Ilona szívvel és lélekkel keresi a gyógynövényeket. Hiszi, hogy az anyatermészet ősi ereje van bennük, ezért nem csak fizikailag gyógyítanak, hanem a lelket is nyugtatják és ápolják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik