Életmód

Gyógyszerészből vált a gyógynövények szakértőjévé a salgótarjáni patikus

Balláné Tóth Ilona
Balláné Tóth Ilona
Ilona szívvel és lélekkel keresi a gyógynövényeket. Hiszi, hogy az anyatermészet ősi ereje van bennük, ezért nem csak fizikailag gyógyítanak, hanem a lelket is nyugtatják és ápolják.

Balláné Tóth Ilona büszke anyuka és nagymama. Öt gyermeke és kilenc unokája van, akik szerető és összetartó családban élnek.

Végzettsége gyógyszerész. A Borostyán Patika alapítója, vezetője és munkatársa volt hosszú éveken át. Tapasztalatból tudja, hogy a gyógynövények használatával, a mértékletes táplálkozással és a mozgással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért és helyreállításáért.

Úgy gondoltam, hogy sokkal több lehetősége és kötelessége van egy gyógyszerésznek, mint átadni a felírt gyógyszert. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogyan őrizheti meg és szerezheti vissza egészségét a páciens. Ez indított el a mai is járt utamon, ahol társaim már akkor is a gyógynövények voltak. Előadásokat tartottam, cikkeket írtam, meghirdettem a megye legegészségesebb családja versenyt, létrehoztam egy fitnesz klubot. Nagyon szép évek voltak ezek a számomra. De a gazdasági élet közbeszólt és a szakmában sem nézte mindenki szívesen, hogy arról beszélek, nem kell mindig gyógyszer

– mesélte a Sokszínű vidék érdeklődésére.

Balláné Tóth Ilona

Ilona tántoríthatatlanul hitt önmagában és hagyta, hogy a sors vezesse előre az útján a gyógynövények és a természet felé. Ez pedig valóban az ő útja, ahol úgy érzi önmaga lehet. Jelenleg a nyugdíjasok boldog életet éli és a mai napig vallja, hogy a gyógynövények és az életmódváltás sok esetben ad megoldást a betegségekre.

Amióta nyugdíjas vagyok sokkal több időm marad a hobbimra, a gyógynövényekre. Folytatom a hivatásom, kicsit másképpen. Gyógynövény klubot vezetek, ahol a gyógynövények gyógyító erejét és a természet, a táj szépségét szeretném átadni, minél több embernek. Vallom és hiszem, hogy rengeteg problémánkra találhatunk segítséget, megoldást a természetben. A gyógynövények rendszeres használatával meg is előzhetjük a problémát, sokkal könnyebben, gyorsabban gyógyulunk. A gyógynövények azért is csodálatosak, mert a gyógyhatáson kívül megemelik a rezgésszintünket, erre pedig egyetlen gyógyszer sem képes

– avatott be élete fontos eseményeibe.

Kiemelte, hogy senkit nem szeretne lebeszélni a gyógyszerek használatáról, fogyasztásáról. Van, amikor szükség van rájuk, de ne legyen első választás.

Ne a TV reklámok hatására döntsünk. Ezek nagyon rafináltan, sok módszert, eszközt igénybe véve sugallják, hogy a legjobb megoldás, ha a reklámozott terméket választjuk. Ez egy külön tudomány, rengeteg költ rá az egészségipar. És az is igaz, hogy az egészségipar célja profit. Nézzük meg, hogy naponta, hetente hány új gyógyszer jelenik meg, mind csodahatásosnak mondva, de az emberek nem lettek tőle egészségesebbek

– hangsúlyozta.

Balláné Tóth Ilona

Az elmúlt évek alatt  sok természetgyógyász tanfolyamot végzett el. Szűkebb hazája, a Medves-fennsík szépsége, a táj gazdagsága is hozzájárult, hogy a gyógynövények felé fordult, általuk pedig a természet felé.

Mindig örömmel tölt el, ha kisétálok keresgélni, hogy előbújtak-e már kis kedvenceim. Minél többet foglalkozom velük, annál jobban hiszek bennük. Szeretnék még többet tudni róluk, még jobban megismerni őket. Ma is tanulok, képzem magam, hiteles forrásokból. Van egy kutyám, együtt járjuk a vidéket. Általában tudom, melyik növény hol szeret élni, hol találok sok kakukkfüvet, apróbojtorjánt, orbáncfüvet. Minden évszakban van gyógynövény. Tudom, hol szép az őszi erdő, és ha ritkán van hó, hova menjek fényképezni. Ez a táj mindig elbűvöl, minden fáradtságom elmúlik egy séta után. Nagyon gyakran járom a természetet, két-három naponta, hiányzik, ha valami miatt elmarad

– mesél a természetben átélt értékes pillanatairól.

Ilona szívvel és lélekkel keresi a gyógynövényeket, fotózza őket és kedves szavakkal szólítja meg mindet. Tudja, hogy képesek gyógyítani. Hiszi, hogy az anyatermészet ősi ereje van bennük, ezért nem csak fizikailag gyógyítanak, hanem a lelket is nyugtatják és ápolják.

“Emlékszem a szikrázó hóra, térdig süllyedtem benne. A hó alatt hallottam a kakukkfű kuncogását: már nem sokat kell várni nemsokára jövünk! Majd nagyot sóhajtott a rét és elkezdett olvadni a hó. A színek élénkebbek lettek, a levegőnek illata lett, zöldült a fű. A kakukkfű még nem látszott, de tudom, hol bújik majd ki. Itt nincs hóvirág, nincsen téltemető. Az első szín a martilapu szép sárga virága.” (Balláné Tóth Ilona – Barangolások a Medvesen)

Balláné Tóth Ilona

Mindenkit arra biztat, hogy ismerkedjen meg a gyógynövényekkel, kezdje el használni őket. A virágok, a növények ingyen adják a gyógyerejüket, semmit nem kérve cserébe. De a természetet szerető ember mégis ad valamit, – ami minden élőlény számára fontos, legyen az növény vagy állat – ez nem más, mint a tisztelet. Ilona tiszteli őket, izgatottan várva minden esztendőben a tavaszt, a nyarat, az őszt, hogy újra láthassa őket, hogy újra köztük lehessen. Kezével végigsimítja törékeny testüket és kedves szól hozzájuk. Ilyenkor egész lényében érzi, hogy velük együtt létezik, a természet energiája pedig őt is átjárja. Tovatűnik minden rossz kedve és csak az igazi boldogság az, ami uralja őt.

A Borostyán Gyógynövényklub nagyon sok ismeretet ad mind a gyógynövény használónak, mind pedig a gyűjtőknek. Betegségcsoportok szerint is. Semmi anyagi jellege nincs, senkire nem akarok rásózni semmit. Bizalommal lehet kérdezni, ha tudok, válaszolok rá. Bárki lehet tag, ha elfogadja az általános szabályokat. Én magam is napi rendszerességgel használok gyógyteákat. Napi rutin, reggel elkészítem az aznapi adagot. Addig nincs kávé sem. Biztos a géneknek is köszönhetem, de egy vérnyomáscsökkentőn kívül semmi gyógyszert nem szedek idős korom ellenére. Nem használok gyomorsav csökkentőket, antidepresszánst, vérhígítót, koleszterin csökkentőt. Fájdalomcsillapítót évek óta nem vettem be

– osztotta meg a gyógynövény klub és saját élete titkait.

Galéria

A fák igaz barátai. A köztük lévő kapcsolat egészen különleges. Ösztönösen érzi és tudja, hogy nem csak egymással, hanem velünk, emberekkel is képesek kommunikálni.

Mennyi mindent tudnának mesélni. Kész történelem minden fa. Ösztönösen minden egyes találkozás alkalmával megsimogatom a törzsüket. Sok mindent elmondtak már kedvenc fáim nekem, ők biztattak a könyvem megírására és megjósolták egy kis unokám érkezését „ Szia nagyi! Jövök!”, – amikor még a fiamék se voltak biztosak benne

– avatott be Ilona a fákkal való, nem mindennapi kapcsolatába.

Balláné Tóth Ilona

A medvesi táj mellett másik kedvence a Balaton-felvidék, ahol épp olyan szeretettel és tisztelettel járja az erdők, mezők ösvényeit, mint szülőföldjén.

Az egyik lányom Balaton felvidéken él, Szentbékkállán. Egy csoda hely. Kedves emberek, egyszerű, nagyon szép kis házak, semmi hivalkodás. A táj gyönyörű. Hatalmas szőlőültetvények, kis présházakkal. Hatalmas rétek,  érintetlenül, tele virágokkal, különleges saját élővilággal. Pár kilométerre a balatoni tanúhegyek, a Csobánc, a Szentgyörgy hegy, a Kistóti, a Badacsony, a Szigliget. Egy varázslat ott is a természetet járni. Évente egyszer, kétszer elmegyek, felfedezni sajátos szépségét. Ott más növények élnek, imádom megismerni őket

– mesélt a sok élményt nyújtó utazásról.

Az idei esztendő tavaszán Ilona féltve dédelgetett álma valóra vált, megjelent az első könyve. Aki pedig a kezébe veszi és olvasni kezdi egy másik világba csöppen, ahol a béke, a nyugalom és a tiszta érzések lapulnak. Számos élményt és kalandot élhet át az olvasó, valamint részese lehet a természettel és gyógynövényekkel kialakult páratlan kapcsolatának.

Balláné Tóth Ilona

Wass Albert idézete tökéletesen leírja, amit egy-egy erdei séta alkalmával érzek. Sokat, nagyon sokat járok a természetben, mindig fogok csodákat találni. Sok-sok élményem van, minden nap elvarázsol. Ezekből az élményekből született a kis könyvecském a Barangolások a Medvesen – Mit adtak nekem a gyógynövények. Lehet, ma másképp írnám, de a lényegen nem változtatnék. A mai, nagyon furcsa, sok komoly problémával terhelt világunkban a természet, a növények örök értékek, ezekben nem lehet csalódni

– vallja büszkén Ilona.

Balláné Tóth Ilona

“… egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz.

És abban a pillanatban megnyílik a szíved és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet, és a békességet.

Te minderről semmit sem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta az a nagy, csillogóan fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül, bárányfelhőket pöfékel nagy kék pipájából, és jóságosan mosolyog.

Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, a rontó-emberek közé, és hiába gonoszak hozzád, te mégis jóval viszonozod gonoszságukat, szeretettel vagy mindenki iránt és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon: csak akkor látják meg rajtad, hogy az Angyalok Tisztásán jártál, kedvesem.”

Észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára teremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.

Te minderről semmit nem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek, körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta nagy, csillogóan fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül és jóságosan alámosolyog. Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, a rontó-emberek és a gyűjtő-emberek közé, és hiába gonoszok hozzád, te mégis jóval viszonzod gonoszságukat, szeretettel vagy mindenki iránt, és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon. Csak akkor látják meg rajtad, hogy az Angyalok Tisztásán jártál, kedvesem.„

Galéria

Balláné Tóth Ilona különleges fotói és a gyógynövényekkel kialakult szoros kapcsolatának titkai  a Facebook oldalán megtekinthetőek.

Kapcsolódó
Gyógynövények a babavárástól óvodáskorig: könyvet írt a bükki füvesember lánya
Szakértők bevonásával állítottak össze egy könyvet azoknak, akik fogékonyak a természetes gyógymódokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik