Életmód

Gyógyszerrel ér fel ez a gyógynövény a gyomorbántalmak ellen

Getty Images
Getty Images

Egy friss tanulmány szerint a kurkuma legalább olyan hatásos az emésztési zavarok kezelésére, mint a gyógyszerek, írja a Guardian.

A kutatók szerint egy, a gyógynövényben található természetes anyag ugyanolyan hatást fejt ki a szervezetre emésztési zavarok esetében, mint az omeprazol. Az anyagot tartalmazó gyógyszereket a gyomorsav csökkentésére és egyéb emésztési zavarokra szokták felírni.

A szóban forgó csodaanyag a kurkumin, aminek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális (az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat) hatása van. Délkelet-Ázsiában például már régóta használják gyomorproblémák ellen.

Mostanáig viszont nem lehetett tudni, hogy a gyógyszerekhez képest mennyire hatékony, hiszen nem volt ezzel kapcsolatos összehasonlító tanulmány.

A BMJ Evidence-Based Medicine című tudományos lapban megjelent kutatásban a szerzők leírták, három csoportra osztották a gyomorbántalmakkal küzdő résztvevőket. Az egyik csoport kurkumát és placebót, a másik omeprazolt és placebót, a harmadik pedig kurkumát és omeprazolt.

Az eredmény elég egyértelmű lett, mert nagyságrendileg mindhárom csoportnak ugyanolyan szinten javultak az értékei.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy további, átfogó felmérésekre van szükség annak érdekében, hogy megállapításaik még erősebb bizonyítást nyerjenek.

Kapcsolódó
Nem mindegy, hogy milyen kurkumát vásárolunk
Az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik