Kertünk-Portánk

Így változtathatjuk kékké a rózsaszín hortenziát

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Az egyébként természetes folyamatra rásegíthetünk mi is.

A hortenzia az egyik legkedveltebb kerti dísznövény, amely számos színváltozatban pompázik. Az egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a virágainak színe megváltoztatható a talaj kémhatásának (pH-értékének) befolyásolásával. Különösen látványos változás figyelhető meg a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) esetében, amelynek virágai rózsaszínből kék színűvé válhatnak.

Miért változik a hortenzia színe?

A hortenzia virágainak színe a talaj kémhatásától függ. A rózsaszín virágok savas talajban kékké változnak, míg a semleges vagy lúgos talajban rózsaszínek maradnak. A színváltozásért a talaj alumíniumtartalma és annak hozzáférhetősége felelős, amit a pH-érték befolyásol.

Savas talaj (pH 5,5 alatt): A talajban lévő alumínium könnyebben felvehető a növény számára, ami kék virágokat eredményez.

Lúgos talaj (pH 6,5 felett): Az alumínium kevésbé hozzáférhető, így a virágok rózsaszínűek maradnak.

Ezt tegyük a hortenzia kékké változtatásához

1. Talaj pH-értéknek mérése

Első lépésként meg kell mérni a talaj pH-értékét. Ezt megtehetjük kertészeti boltokban vásárolható talajteszt-készlettel. Így kiderül, hogy mennyire savas vagy lúgos a talaj, és milyen mértékben kell módosítani.

2. A talaj savasítása

Ha a talaj pH-értéke túl magas (lúgos vagy semleges), csökkenteni kell azt savas irányba. Az alábbi módszerekkel lehet elérni ezt:

Alumínium-szulfát: Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a talaj savasításának. Oldjunk fel 1-2 evőkanál alumínium-szulfátot egy vödör vízben, és öntözzük meg vele a növényt. Ezt a műveletet tavasszal kezdjük el, és 2-3 hetente ismételjük meg.

Tőzegmoha: A tőzegmoha természetes módon savanyítja a talajt. Dolgozzuk be a talajba a hortenzia körül.

Kávézacc: A használt kávézacc is enyhén savas hatású, így kisebb mennyiségben a talajhoz adva fokozatosan savasítja azt.

3. Alumínium hozzáférhetőségének növelése

Ennek érdekében az alábbiakat tehetjük:

Ellenőrizzük a talaj tápanyagtartalmát: Győződjünk meg arról, hogy a talaj nem túl gazdag foszforban, mert a magas foszfortartalom gátolja az alumínium felvételét. Ha szükséges, használjunk alacsony foszfortartalmú műtrágyát.

Öntözés esővízzel: Az esővíz természetes módon savasabb, mint a csapvíz, így segít fenntartani a talaj savas pH-ját.

4. Rendszeres ellenőrzés

A talaj pH-értékének rendszeres ellenőrzése és karbantartása szükséges ahhoz, hogy a hortenzia virágai kék színűek maradjanak. Tavasszal és ősszel mérjük meg a talaj pH-értékét, és szükség esetén ismételjük meg a savasító kezeléseket.

Türelem kék hortenziát terem

Fontos megjegyezni, hogy a hortenzia színének megváltoztatása nem történik meg azonnal. Az eredmények akár több hónapot is igénybe vehetnek, ezért türelmesnek kell lennünk.

Kapcsolódó
Így lesz gyerekjáték a hortenzia szaporítása
Egy hétköznapi konyhai alapanyag kell hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik