Kertünkben a diót leginkább a dióbél miatt termesztjük, amely fontos és kedvelt, kalóriagazdag, egészséges élelmiszer, illetve kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen gyógynövény is. Többek között sok hasznos olajat, fehérjét, A,- E,- B,- C-vitamint tartalmaz. Azonban évről-évre különféle betegségek ütik fel a fejüket, melyek miatt gyakran az egész termésünk odaveszik.
A termesztett diófákon, azok levelein és a termések zöld buroklevelein foltosodást kétféle betegség is előidézhet. Jellemző mindkettőre, hogy csapadékos, párás, vizes körülmények kedveznek terjedésüknek, segítik fertőzésüket, és a foltosodás kezdetben nagyon hasonló lehet. Amire még külön fel kell hívni a figyelmet, hogy együtt is előfordulhatnak egy fán, tehát keverten is fertőzhetnek, írta az Agrofórum.
A dió apiognomóniás betegsége tavasz végén, nyár elején lép fel, először a leveleken fejlődnek ki foltjai, melyek sötétbarnák, fekete színűek, alakjuk kör, határozott szegéllyel rendelkeznek. Méretük 1-2 mm-től 3-4 mm-ig terjedő, a foltok közepe kivilágosodik, és benne apró fekete pontok, a gomba kifejlett szaporítóképletei láthatók. Foltok között a levél elsárgul, és levélhullás követi
– részletezte a betegségre utaló jeleket Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus.
A dió xantomonaszos betegsége a leveleken erek által határolt, szegletes, szabálytalan alakú fekete foltokat okoz, ezek gyakran összeolvadnak. A dió zöld buroklevelén kezdetben, rövid ideig vizenyős foltok láthatók, ezek hamar elfeketednek, alakjuk szabálytalan, besüppednek, gyakran rohadó állagúak, és jellemzően erősen rátapadnak a csonthéjra
– mutatta be Dr. Némethy Zsuzsanna azokat a jeleket, amikről felismerhető a betegség.
A betegségek elkerülése érdekében figyeljünk oda a következőkre:
- legyen jól szellőző a lombkorona;
- figyeljünk oda a tápanyagellátásra;
- a beteg részeket távolítsuk el;
- a lehullott fertőzött leveleket és terméseket folyamatosan gyűjtsük össze és semmisítsük meg;
- rügypattanáskor a lemosó permetezés alapozza meg a védelmet.