Kertünk-Portánk

Ezek a betegségek idézhetik elő a dió levelein és termésein látható fekete foltokat

pixabay
pixabay
A betegségek járványos terjedését az időjárás befolyásolja, de megmutatjuk, hogyan védekezhetünk ellene.

Kertünkben a diót leginkább a dióbél miatt termesztjük, amely fontos és kedvelt, kalóriagazdag, egészséges élelmiszer, illetve kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen gyógynövény is. Többek között sok hasznos olajat, fehérjét, A,- E,- B,- C-vitamint tartalmaz. Azonban évről-évre különféle betegségek ütik fel a fejüket, melyek miatt gyakran az egész termésünk odaveszik.

A termesztett diófákon, azok levelein és a termések zöld buroklevelein foltosodást kétféle betegség is előidézhet. Jellemző mindkettőre, hogy csapadékos, párás, vizes körülmények kedveznek terjedésüknek, segítik fertőzésüket, és a foltosodás kezdetben nagyon hasonló lehet. Amire még külön fel kell hívni a figyelmet, hogy együtt is előfordulhatnak egy fán, tehát keverten is fertőzhetnek, írta az Agrofórum.

A dió apiognomóniás betegsége tavasz végén, nyár elején lép fel, először a leveleken fejlődnek ki foltjai, melyek sötétbarnák, fekete színűek, alakjuk kör, határozott szegéllyel rendelkeznek. Méretük 1-2 mm-től 3-4 mm-ig terjedő, a foltok közepe kivilágosodik, és benne apró fekete pontok, a gomba kifejlett szaporítóképletei láthatók. Foltok között a levél elsárgul, és levélhullás követi

– részletezte a betegségre utaló jeleket Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus.

A gomba a dió zöld burkát is megfertőzi, de a fekete elszíneződés a dió csonthéján keresztül nem hatol be a bélbe, tehát a bél érintetlen marad.

pixabay

A dió xantomonaszos betegsége a leveleken erek által határolt, szegletes, szabálytalan alakú fekete foltokat okoz, ezek gyakran összeolvadnak. A dió zöld buroklevelén kezdetben, rövid ideig vizenyős foltok láthatók, ezek hamar elfeketednek, alakjuk szabálytalan, besüppednek, gyakran rohadó állagúak, és jellemzően erősen rátapadnak a csonthéjra

– mutatta be Dr. Némethy Zsuzsanna azokat a jeleket, amikről felismerhető a betegség.

A dió termésbe a baktérium képes behatolni, ilyen esetben a dióbél is megbetegedik, keserűvé válik.

A betegségek elkerülése érdekében figyeljünk oda a következőkre:

  • legyen jól szellőző a lombkorona;
  • figyeljünk oda a tápanyagellátásra;
  • a beteg részeket távolítsuk el;
  • a lehullott fertőzött leveleket és terméseket folyamatosan gyűjtsük össze és semmisítsük meg;
  • rügypattanáskor a lemosó permetezés alapozza meg a védelmet.
Kapcsolódó
Csodát tesz az agyunkkal napi néhány szem dió
A dió olyan formájú mint az agyvelő és segíti is az agyműködést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik