Kertünk-Portánk

Három héttel korábban szüretelhetnek a balatoni szőlősgazdák

pixabay
pixabay

A Balaton-felvidéki Borvidéken 640 hektáron terem most szőlő, van ahol kiemelkedő évjáratra számítanak, máshol a szárazság miatt már a kényszerérés jeleit látják – írta meg a tvkeszthely.hu.

Romsics Bence legkorábban érő szőlője a cserszegi fűszeres. Általában szeptember elején szokták szüretelni. Azt mondja, idén akár már augusztus 20. körül is megkezdhetik a betakarítást.

A nyári időszakban még melegebb időjárási körülmények között kell majd a szüreteket lebonyolítani. A szüret napján dől el, hogy árnyékos, vagy hűvösebb idő van, jön egy hidegfront esetleg, meg a hűtőrendszernek a kapacitása befolyásolja ilyenkor, hogy az erjedésnél minden optimális legyen

– nyilatkozta Romsics Bence.

A szőlő fejlődésének jót tett a bő tavaszi csapadék. Aki ügyesen választotta meg a permetezések időpontját, az egészséges fürtöket láthat az ültetvényében. A cserszegtomaji borász mindegyik szőlőfajtájánál előrehaladott az érés. Mennyiségben és minőségben kimagasló évjáratra számít. Azt mondja, egy nagy veszély van még a szüretig: a jégeső.

A Keszthely térségét is magába foglaló Balaton-felvidéki Borvidék többi ültetvényén is előrehaladott az érés. A szakemberek szerint a cukorfok jó lesz, a bor gerincét adó savakkal viszont gondok lehetnek a kánikula miatt. Csendes esőt remélnek a gazdák.

Azt tapasztaljuk, hogy körülbelül két, de inkább három héttel előbbre lesz a szüret: Sőt, egyre jobban gyorsul a dolog, most már az éjszakák is melegek, érik minden, érik a szőlő, a csapadékhiány miatt is egy kényszerérés felé áll a szőlő. Egyre nagyobb gond a csapadékhiány, legalábbis a Balaton-felvidéken

– mondta televíziónknak Németh Iván, a Balaton-felvidéki Borvidék Szőlészeti Bizottságának elnöke.

A Balaton-felvidéki Borvidék változatos képet mutat. A köves területeken nagyobb a szárazság, míg az agyagos területek jobban tartalékolták a vizet, egyes vulkanikus részeken pedig források táplálják az ültetvényeket.

Az ország más területein is előrehaladott a szőlő érése. Hagyományosan a Dél-Balatonnál a Csabagyöngyével kezdődik a szüret. Várhatóan július 25-én indulnak meg ott a kombájnok. Az Alföldön se kell sokat várni, a tervek szerint augusztus 5-én már az Irsai Olivért takarítják be a gazdák – a Keszthelyi TV híradása szerint.

Kapcsolódó
60 éve ilyen volt a szüret vidéken
Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor hagyományok, jókedv, borkészítés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik