Már javában szüretelik a szőlőültetvény olajfáiról a bogyókat. A szüret ugyanúgy október végén, november elején van, mint a Mediterráneumban, mert a hazai nyári hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a fa értékelhető termést hozzon.
![Olivabogyót szüretelnek a Balaton-felvidéken 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/olajbogyo4.jpg)
A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet első olajfái több mint tíz éve lettek telepítve, de amint azt a borász egy korábbi cikkben a Veolnak elmondta, számos hibát elkövettek, például a fajtaválasztás sem volt mindig szerencsés, de az elültetés minőségén is nagyon sok múlik, ezért a fák nagy része kipusztult.
![Olivabogyót szüretelnek a Balaton-felvidéken 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/olajbogyo3.jpg)
Az olajfák gondozásánál, nevelésénél több fontos szabályt is be kell tartani. Egyrészt ez a növény Magyarországon Török Csaba szerint csak azokon a speciális mikroklímával rendelkező helyeken él meg, amelyek a szőlőtermesztés számára is ideálisak. A szakszerű elültetés és a megfelelő pH-értékű talaj mellett az is sokat számít, hogy a telepítést követő két-három télen megfelelő takarást kapjon a fa, hogy ne fagyjon el.
![Olivabogyót szüretelnek a Balaton-felvidéken 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/10/olajbogyo2.jpg)
Török Csaba tavaly novemberben palackozta az első hazai termesztésű extra szűz olívaolajat a birtokon szüretelt olivabogyókból, melyek 35 fáról kerülnek a vödrökbe vegyes állapotban, tehát akad köztük zöld, kékes-lilás, valamint már fekete bogyó is.