Kertünk-Portánk

Ezért nem jó ötlet a kavicsborítású kert

Pixabay
Pixabay
Nem tesz jót sem a növényeinknek, sem nekünk.

Számos kertben lehet látni, hogy kaviccsal borítják a talajt, mert esztétikusnak, illetve kevesebb gondozást igénylőnek tartják. Mindkét indokkal lehet vitatkozni, de az tény, hogy a növényeinknek nem tesz jót a körülöttük levő kavicsborítás.

A kavics használatának hátrányai

A kavics hőmérséklet-szabályozási képessége is korlátozott. Nyáron a kavicsréteg túlmelegedhet, ami károsíthatja a növények gyökereit, míg télen nem biztosít elegendő szigetelést a hideg ellen. Nekünk is kellemetlenebb lesz a kertben tartózkodni hőségben, több fokkal magasabb lehet a hőmérséklet, mint egy zöld, füves udvarban.

A kavicsokról visszaverődő fény a levelek fonáki részét is megégetheti.

Bár a kavics megnehezíti a gyomok növekedését, teljesen nem szünteti meg őket. A gyomok képesek a kavicsok között és alatt is megtelepedni, és eltávolításuk nehézkes lehet. A kavicsréteg alatti gyomirtás kemikáliák használatát igényelheti, amelyek hosszú távon károsíthatják a talaj egészségét.

A talajban élő mikroorganizmusok és más élőlények számára a kavicsréteg nem ideális környezet, ha ezek pusztulnak, az a talaj termékenységének csökkenéséhez vezethet. A talaj mikrobiológiai aktivitásának csökkenése befolyásolhatja a növények tápanyag-felvételét és egészségét.

A kavicsréteg alatt a talaj tápanyagszintje és pH-értéke idővel megváltozhat. A kavicsok megakadályozhatják a tápanyagok természetes lebomlását és bejutását a talajba. A talaj tápanyaghiánya és pH-változásai negatívan befolyásolhatják a növények növekedését és virágzását.

Bár a kavics kezdetben esztétikailag vonzó lehet, idővel összekoszolódhat és szétterülhet, ami nem csak a kert megjelenését rontja, hanem a kavicsok újrarendezését is szükségessé teszi.

Alternatív talajtakarási módszerek kavics helyett

Mulcs

A mulcs (faapríték, fenyőkéreg, szalma) természetes módon védi a talajt, megőrzi a nedvességet és javítja a talaj szerkezetét. Ezenkívül a mulcs lebomlása során tápanyagokat juttat a talajba.

Komposzt

A komposzt nem csak talajtakaróként használható, hanem mivel tápanyagokban gazdag anyag, javítja a talaj termékenységét és támogatja a növények egészséges növekedését.

Élő talajtakarók

A talajtakaró növények, mint például lóhere, kakukkfű vagy menta megakadályozzák a gyomok növekedését, megőrzik a talaj nedvességét és javítják a talaj szerkezetét.

Használjunk kerti textíliákat (geotextíliák), amelyek megakadályozzák a gyomok növekedését, miközben lehetővé teszik a víz és a levegő áramlását a talajba.

Kapcsolódó
Tiltsák be a műfüvet! – fakadt ki a főtájépítész
"IGEN az életre és a biológiai sokféleségre!"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik