Az uborka lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes, írta az Agrároldal.
Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket.
Az uborka fagyasztása után akár 6-9 hónapig is felhasználható marad. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.
- A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára.
- Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.
- Próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni. Így mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagy meg, majd olvad fel, amikor szükséged van rájuk.
- Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra.
- Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára.
- A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.
- Turmixok és smoothie-k: Az uborka fagyasztása kifejezetten praktikus lehet azok számára akik egészséges italok fogyasztására nyitottak. A fagyasztott uborka kiváló alapanyag turmixokhoz, mivel friss, hűsítő ízt ad hozzá.
- Levesek: Az uborka fagyasztása után bátran adható hideg levesekhez. A gazpacho vagy tzatziki leves remek összetevője, a fagyasztott uborka tökéletes alapanyag lehet ezekben az ételekben. F
- Szószok és mártogatósok: uborkát használhatunk különböző szószok és mártogatósok, például tzatziki készítéséhez. Aprítva vagy pépesítve könnyen belekeverhető.
- Jégkockák helyett: Fagyasztott uborkaszeletek jól használhatók italok hűtésére is, különösen nyáron. Frissítően hatnak vízben, limonádéban vagy akár koktélokban is