Otthon készült

Megmaradt az étel? Ezeket ne tegyük a fagyasztóba!

Pexels
Pexels
Az ünnepek alatt szinte mindannyian hajlamosak vagyunk a megszokottnál több élelmiszert vásárolni, illetve azokból több ételt főzni. Fokozottan igaz ez akkor, ha vendégeket várunk, ilyenkor szinte mindig marad alapanyag és készétel is. Szerencsére, a mélyhűtőbe rakva sok élelmiszer megmenthető, elrakható későbbre, vannak azonban olyanok is, amelyek nem valók a fagyasztóba.

Ezeket az ételeket ne tegyük a fagyasztóba

Tej

Főként a magasabb zsírtartalmú tejek állaga megváltozik, csomósodhat, így bár megiható, de az állaga nem lesz annyira hívogató. Főzéshez viszont használhatjuk.

Kiolvasztott hús

Kiolvasztott élelmiszert soha ne fagyasszunk vissza, ez fokozottan igaz a húsra.

Majonéz

Kiolvasztáskor több rétegre válhat szét, csomósodhat a korábban homogén állagú majonéz.

Tojás

A tojás belsejében levő folyadék a fagyasztás hatására kitágul, szétfeszíti a héjat, aminek az lenne a lényege, hogy megvédje a belsejét a szennyeződésekkel és egyéb behatásokkal szemben. Viszont a héja nélkül, kissé felverve lefagyasztható légmentesen zárható edényben vagy nejlonzacskóban.

Sajt

A lefagyasztott sajt szárazabbá és morzsás állagúvá válik, így a fogyasztási élmény nem lesz ugyanaz. Főzni, sütni viszont továbbra is ugyanúgy alkalmas lehet.

Tészta

A fagyasztástól pépes állagot kap a tészta, így nem érdemes ezzel próbálkozni.

Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök

Uborka, paradicsom, sárgadinnye, saláta – ezek kiolvasztás után mind vizenyős állagúak lesznek, fogyasztásra így nem igazán alkalmasak.

Rizs

A főtt rizsnél is hasonló a helyzet, mint a tésztánál, kiolvasztva pépessé válik.

Burgonya

A krumpli nyersen sok vizet tartalmaz, ezért kiolvasztva pépessé, szemcséssé válik. Megfőzve viszont mehet a fridzsiderbe légmentesen zárható edényben, zacskóban.

Szósz, mártás

A tej- és tejszínalapú vagy kukoricakeményítőt tartalmazó szószok szintén nem jól bírják a fagyasztást, pontosabban a kiengedést, amikor szétválnak, csomósodnak. A lisztalapú mártások viszont mehetnek a hűvösre, így akár 4 hónapig is elállnak.

Kapcsolódó
Hat étel, amit a profi szakácsok is lefagyasztanak
Így sokkal kevesebbet pazarlunk.
Olvasói sztorik