Életmód

Hat étel, amit a profi szakácsok is lefagyasztanak

pixabay.com
pixabay.com
Így sokkal kevesebbet pazarlunk.

Ha valami éppen nem kell, ha valamiből bőven van, ha valamiből sok készült, manapság már nem kerül a kukába. A tudatosságnak, odafigyelésnek köszönhetően egyre kevesebb a pazarlás, egyre több minden kerül például a fagyasztóba, ahonnan később felhasználható.

Legyen szó megmaradt fél kiló kenyérről, elkészült ételről vagy fagyasztható szezongyümölcsről – sok mindent raktározhatunk el a fagyasztóba azért, hogy később felhasználhassuk, nem csak fagyit és jégkockát. A fagyasztó remek hely a család által szeretett élelmiszerek, az egészséges alapanyagok tárolására.

Kapcsolódó
Így készülhet főzés nélkül tökéletes vasárnapi menü
Főzés nélkül is készülhet gasztronómiai csoda.

De vajon melyek azok az ételek, amiket mindenképpen érdemes betáraznunk magunknak?

A marthastewart.com oldala összegyűjtött hat ételt, amikből a profi szakácsok szerint minden háztartásban jó, ha van a fagyasztóban.

Alaplé

Legyen szó húsléről vagy zöldségleves levéről, minden háztartásban nélkülözhetetlen egy jó alaplé. Lehet a húslé csirkéből, marhából, a zöldség leve pedig káliumban gazdag zöldségek -mint a burgonya, hagyma, sárgarépa, zeller – levéből, a lényeg, hogy mindig tartsunk otthon alaplevet, amit aztán bármihez felhasználhatunk, de akár egy hidegebb napon magában is elkortyolhatunk.

Spenót

Egyértelmű, hogy minden háztartásban van zöldség a fagyasztóban. Ám nem csak az általános fajtákra érdemes összpontosítani – jó, ha kerül oda olyan egészséges zöldség is, mint amilyen például a spenót, ami mindenhez – levesek, főzelékek, turmixok – nagyszerűen felhasználható és hihetetlenül egészséges leveles zöldség.

Érdemes az olyan friss termékekből többet lefagyasztani, amelyekből hirtelen nagyobb mennyiséghez jutunk, de amelyek nem tárolhatók el sokáig, mert így elkerülhető a pazarlás.

Szezonális gyümölcsök

Az előbbi okból kifolyólag a szezonális gyümölcsök, például a bogyósok vagy az őszibarack fagyasztóban való tartósítása is okos megoldás lehet csúcsszezonban. És ne feledkezzünk meg a paradicsomról sem (ami ugyebár botanikailag gyümölcs), mert az is tökéletesen tárolható fagyasztóban, és később akár külön felolvasztás nélkül is remekül hasznosítható.

Dió

Az ősszel, frissen összegyűjtött és megpucolt diót is tárolhatjuk a fagyasztóban – remek lesz elővenni például a karácsonyi süteményekhez.

Hús

Nem mondunk újdonságot a ténnyel, hogy a hús is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amit érdemes lefagyasztani. Különösen akkor, ha akciósan hozzá tudunk jutni nagyobb mennyiséghez. A nagyobb kiszerelésben vásárolható húsokat, például csirkecombot érdemes több kisebb adagban lefagyasztani.

Ugyanez megtehető a húsételek maradékával is.

Készételek

Sosem árt, ha van néhány készétel is a fagyasztóban. Lehet ez általunk elkészített, és bedobozolt étel, de lehet boltban vásárolt mirelit (szilvás gombóc, pizza, előre sütött húsok). Ezek jól jönnek, ha egy sűrű hétköznap, mikor nincs idő főzni.

Kapcsolódó
Soha ne tároljuk így a kenyeret
Hűtőbe véletlenül se kerüljön friss kenyér.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik