Otthon készült vasárnapi ebéd

Így készülhet főzés nélkül tökéletes vasárnapi menü

Pixabay
Pixabay
Főzés nélkül nincs ebéd. Az alábbi receptekkel szeretnénk bebizonyítani, hogy márpedig van. És nem is akármilyen.

A nyers étkezés egyre gyakoribb téma, de a legtöbben még mindig csak annyit tudnak róla, hogy ennek az életmódnak a művelői főzés nélkül fogyasztják el az ételeiket. Maga az irányzat, hogy főképp nyersen fogyasztjuk az ételeinket, nem újkeletű. A történelem során az étkezéseket érintve is többször hangsúlyozták a természethez való “visszatérést,” amelynek részét képezte az ételek főzés nélkül való elfogyasztása.

A témában jártas Kállay Ildikót kérdeztük a nyers étkezés egészségre gyakorolt hatásáról.

Az első és legfontosabb, hogy ha valaki gyógyulni szeretne bármilyen nyavalyából, akkor jól teszi, ha bevezeti a nyers étkezést. Hacsak nem nagyon súlyos a betegség, akkor fokozatosan, mert semmi hirtelen dolog nem jó. Ha nyersen esszük a gyümölcsöket, zöldségeket, az már eleve hatalmas energiát szabadít fel a szervezetünkből, mert ezekben a növényekben benne vannak azok az enzimek is, amik gondoskodnak a lebontásról, nem kell ezt a szervezetünknek előállítani

– mondta Ildikó.

A másik hatalmas előnye, hogy nem táplál semmiféle vírust, baktériumot és más kórokozót sem, teljesen kiéhezteti őket. Sajnos mára a glutén, a tojás, az állati fehérje, mind tápláléka gombáknak, vírusoknak, és baciknak, amik a galibákat okozzák.

Személy szerint penészmérgezést kaptam az előző házikómban, és bár az új életteremben már nincs jelen, de még mindig benne van a szervezetemben, allergiás fulladást, köhögést okozva, ahogy bejön a hűvös, csapadékos idő. A glutén, a cukor, a zsír, mind táplálják ezt is, ezért most igyekszem egy 28 napos kúrát végigcsinálni, remélem, sikerül teljesen kiéheztetni és kipucolni a mérgeket a szervezetemből

– fűzte hozzá.

Az alábbiakban Ildikó segítségével kiválasztottunk néhány olyan nyers ételt, amiket akár egy vasárnapi ebéd menüjében is el tudunk képzelni.

Kápia krémleves

A kápia paprika előnyei közé tartozik, hogy hetekig is megőrzi frissességét és beltartalmi, így például vitamintartalmát. Számtalan paprikafajta létezik, mindegyik magas C-vitamim, kalcium, foszfor, kálium és Béta-karotin tartalmú, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. Vásárlásnál figyeljünk, hogy minden esetben a fajtára jellemző színű paprikát keressük. Fontos szempont, hogy kemény legyen és vastag legyen a héja. A ráncos, fonnyadt paprikáról ránézésre is könnyen megállapíthatjuk, hogy nem friss, de erre következtethetünk abból is, ha a kocsánya elszáradt és nem zöld színű.

Az Életkert oldalán található recept a következő:

Hozzávalók

  • 1 db apróra vágott kápia paprika
  • 1 kanálnyi kesudió
  • 4 karika aszalt paradicsom
  • 4 levélke bazsalikom
  • 1 pici cikk fokhagyma 3 dl forrásvíz1 csipet tiszta só
  • 1/2 kápia paprika kockára vágva és néhány szem áztatott dió levesbetétnek

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, tálkákba töltjük, és már ehetjük is.

Életkert/ Kállay Ildikó

Cukkini spagetti

A cukkinit vágjuk csíkokra, és együk valamilyen nyers szósszal, vagy egyszerűen csak olivabogyóval és aszalt paradicsommal elkeverve, citromlével meglocsolva! Lehet zúzott fokhagymával, citromlével és petrezselyemmel, vagy gombás szósszal leöntve. Lehet rátenni bármilyen pestót, zöld levelekből és olajos magokból készített szószt is. A lehetőségek száma végtelen…A receptet az alábbi linken találjátok.

Életkert/ Kállay Ildikó

Diógombócok  paradicsomos szósszal

Gitta nyersétel blogjában egy igazi ínyenc és egészséges főételt készített, melyben a dió és a paradicsom a főszereplő. Dió már, igazi ízes paradicsom pedig még  kapható a piacon, úgyhogy érdemes kipróbálni.

Diós fűszergombócok

  • 1,5 csésze áztatott dió (1-2 napig áztasd, majd jól szárítsd meg)
  • fél sárgarépa
  • fél fehérrépa
  • 3 kanál csíráztatott hajdina
  • 1 kanál szójaszósz (vagy pici só)
  • pár levélke petrezselyem
  • 1 kanál aszalt paradicsom (beáztatva, apró darabokra vágva)

Aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és finomra aprítjuk. Kis golyókat formázunk a masszából. Az állaga morzsolódós lesz, úgyhogy erővel kell összetapasztani a gombócokat, nem fog könnyen összeállni. Nem kell aszalni, mert ez már készen is van.

A szósz részleteit  Gitta oldalán találjátok.

Életkert/ Kállay Ildikó

Diótúrós  nyers palacsinta áfonyaöntettel 

Ebéd utáni nasi.

Hozzávalók a palacsinta alaphoz:

2 db gyümölcslap: 4 nagyobb körte és 2 banán

A gyümölcsöket összeturmixoljuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és sütőben megaszaljuk. Ez egy sütőlapnyi adag, amiből 4 db palacsintához való lap jön ki.

Amikor elkészül, egyszerűen 4 felé vágjuk, feltekerjük, zsírpapírral elválasztjuk őket, és mehet a hűtőbe. Amikor kell, csak elővesszük és megtöltjük valamivel.

A diótúró elkészítését az Életkert oldalán találjátok.

Életkert/ Kállay Ildikó

Mákos almás cukkini

Hozzávalók személyenként:

  • 1/4 cukkini
  • 1 evőkanál mák
  • 1 db alma
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • 1 csipet tiszta só
  • 1 teáskanál Xilit

Vékony metéltre reszeljük a cukkinit és az almát. Tányérba öntjük és rászórjuk a xilittel összedarált mákot. Csorgatunk egy kis olajat, csipet sót, és jól összekeverjük. A tetejét díszíthetjük szilvával. ha pedig ízlett, akkor megpróbálhatjuk csicsókával is.

Életkert/ Kállay Ildikó

Kapcsolódó
A húsmentes étkezések nagyágyúja a kölesfasírt
Tökéletes húsmentes étkezéshez, laktató, krémes állagú, és ízlés szerint gazdagítható. Ételérzékeny, fogyókúra, fitnesz, vegán és egyéb étrendek központi eleme lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik