Otthon készült vasárnapi ebéd

Vasárnap készüljön az egész heti menü? Miért is ne?

Unsplash/Ella Olson
Unsplash/Ella Olson

Nem csak külföldön, de hazánkban is egyre inkább terjedő trend a dobozolás. Mit is jelent ez pontosan? A pandémia alatt sok munkahelyen bevezették az otthoni munkavégzést, ezzel pedig együtt járt az, hogy a munkahely körüli kifőzdéket mellőzzék az emberek és sokan a rendszeres ebédrendelés helyett azt a megoldást választották, hogy saját maguk készítik el az ebédjüket.

Ez persze azok számára, akik a hétköznapokban nem saját maguk által készített ételeket fogyasztottak, megterhelő és időigényes megoldás lehetett. A „dobozolás” erre is megoldás és egy remek hétvégi családi program lehet.

Hétvégi főzéssel megoldhatjuk a heti menüt

Ha hétvégén – jellemzően vasárnap – a megszokottnál több időt szánunk a főzésre, akkor nem csak a vasárnapi ebéd kerülhet az asztalra, hanem az egész heti menü is.  Ezeket porciózva műanyag vagy üveg ételtároló dobozokba adagoljuk ki és tegyük a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Így a hét minden napján finom, házi ebédet fogyaszthatunk, anélkül, hogy minden nap vagy minden másnap főznünk kellene. Sőt! Az igazán profik már nem csak az ebédeket, de a reggeliket és a vacsorákat is előre elkészítik!

Jól hangzik, de hogyan dobozoljunk?

Először is szükség lesz sok-sok olyan dobozra, amely alkalmas arra, hogy ételt tároljunk benne és hűtőbe, fagyasztóba, mikróba vagy akár sütőbe is helyezhessük. Érdemes több méretben beszerezni őket és családos dobozolás esetén mókás megoldás, ha mindenkinek vannak saját dobozai (akár színben, akár mintában eltérőek). Praktikusak lehetnek a több rekeszes dobozok is, de csak akkor, ha minden alapanyag ugyanolyan melegítést igényel.

Az előre főzést több módon is megoldhatjuk

Vannak, akik arra esküsznek, hogy jó nagy adagokat készítenek és akár 4-5 napig is ugyan azt eszik. Ilyen esetben talán a legegyszerűbb a dobozolás, hiszen minden ételtárolóba ugyanaz az étel kerül. Ha úgy döntünk, hogy számunkra megfelelő több napig ugyanannak az ételnek a fogyasztása, akkor csak arra kell figyelnünk, hogy időben hűtőbe és fagyasztóba kerüljenek a dobozok, illetve arra, hogy időben ki is vegyük onnan, mert ha ebédidőben jut eszünkbe, hogy az ételünk még a fagyasztóban van, akkor bizony azzal nem fogunk jól lakni.

Kapcsolódó
Így töltsük meg egészséggel az uzsonnásdobozt
Azt, hogy milyen gyümölcsöt érdemes csomagolni a gyereknek, elsősorban a szezonalitás határozza meg.

Egy másik, kissé bonyolultabb megoldás a dobozolásra az, ha gondosan megtervezzük a heti menüt és mindent elkészítünk előre. Akár minden napra más és más fogást is választhatunk. Bizony az „előre főzés” nem rövid program, a változatos előre főzés pedig még inkább időigényes, azonban egészen biztosan megéri a ráfordított idő. Érdemes úgy ütemezni a menüt, hogy legyen benne az összetettebb ételek mellett könnyebben elkészíthető is, hogy ne unjuk nagyon meg az előkészületek közben az egészet. Illetve ragyogó megoldás lehet, ha az egész család részt vesz a menük elkészítésében, hiszen közösen nem csak gyorsabban végzünk, de jobb hangulatban is telik a készülődés.

Félkész ételeket is készíthetünk

Ha olyan a napirendünk, ami megengedi, hogy a korábban előkészített alapanyagokat frissen főzzük meg, akkor vasárnaponként „csak” annyi a dolgunk, hogy megtervezzük a menüt és mindent előkészítsünk ahhoz, hogy csak sütni vagy főzni kelljen (például egy finom rakott krumplit nyugodtan összeállíthatunk úgy, hogy az adott napon csak annyi legyen vele a dolgunk, hogy a sütőbe tegyük, amikor pedig elkészült, akkor kivegyük onnan).

Kapcsolódó
Négy köret, amivel izgalmassá tehetjük étkezéseinket
Hármat pedig a diétás étrendbe is beépíthetünk.

Az előre főzés bármelyik formáját választjuk rá kell szánnunk az időt a menü átgondolására, a bevásárlólista elkészítésére és persze magára a főzésre, valamint a dobozolásra is. Ezen kívül az időzítés sem utolsó, hiszen, ha késő este végzünk a főzéssel, akkor az ételnek nem lesz ideje kihűlni, mielőtt hűtőbe helyezzük, azt pedig sem az ételnek, sem a hűtőnknek nem tenne jót, ha forrón tennénk el. Érdemes arra is gondolni, hogy hogyan fér majd be minden a hűtőnkbe, mert bizony a dobozok nem kevés helyet foglalnak el, azonban pozitív tulajdonságuk, hogy remekül egymásra pakolhatók és össze is legózhatók.

Bár magyar nyelven kevés ilyen elérhető, ha beszélünk angolul, akkor számos „Meal prep” applikációt is letölthetünk, ahol nem csak hasznos tippeket, de kiváló recepteket is találhatunk.

Tény, hogy  ha egész hétre előre szeretnénk sütni-főzni, akkor nagyobb mennyiségben kell az alapanyagokat beszereznünk, de abban biztosak lehetünk, hogy megéri a befektetés.

Nézzünk egy példát

Ha nagyobb mennyiségben vásárolunk csirkemellet, abból készülhet grillezett hús, sült hús, rántott hús, de akár gyros hús is. Ezeket pedig több, különböző körettel egészíthetjük ki. Például sült burgonyával, krumplipürével, salátával, rizzsel, sült céklával, bulgurral vagy bármi mással, amit szívesen fogyasztunk. A sertéshússal és a halakkal szintén ez a helyzet, hiszen a fő alapanyagot is számos formában készíthetjük el, így pedig nem kell rengeteg dolgot vásárolnunk ahhoz, hogy változatos és egyáltalán nem unalmas ételeket helyezzünk az asztalra.

Valljuk be, nem lesz könnyed az első olyan vasárnapunk, amikor előre készítjük az egész heti ebédet, főleg, ha több személyre főzzük meg mindezt, de garantált, hogy lesz ezzel kapcsolatban számos pozitív rádöbbenésünk is. Például az az érzés a hét közepe körül, hogy „jé! van másra időnk, mert az ebédek már készen vannak a hét következő napjaira!”

Szerző: Ludányi Fanni

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik