Otthon készült vasárnapi ebéd

Szépen terített asztal a legjobb belépő az emlékezetes gasztroélményhez

Teríteni sokféleképpen lehet, viszont egy családi eseményen érdemes odafigyelni a részletekre. Mutatunk néhány szabályt, amik garantálják az emlékezetes együttléteket.

Az asztal terítése  az utolsó lépés egy ünnepi menü szervírozásához. Mindennek a művészete valójában egyszerű, ha megértünk néhány alapvető dolgot és megtanuljuk terítés, tálalás etikettjét. Az elrendezése általában kissé eltér attól függően, hogy milyen alkalomra készülünk, de  akár mi is adhatunk alkalmat egy szép terítékhez. Például egy fantasztikus ebédet. Van azonban néhány alapvető szabály, amelyeket érdemes betartani a helyes terítékhez. Kövessük ezeket az egyszerű tippeket, és pillanatok alatt profivá válhatunk!

Formális vagy informális?

Először is tudnunk kell, hogy formális vagy informális lesz-e az esemény, amire a terítéket összeállítjuk. Ennek ismeretében már könnyebben meghatározhatjuk a stílust és a színvilágot is. Bár ez nem kötelező, de ne feledjük, mindig az apró simítások jelentik a különbséget. Hagyjuk, hogy kreatív energiáink áradjanak a tökéletes hangulat megteremtésekor, és ne sajnáljuk az időt az ötletelésre, hiszen ezzel is láttatjuk vendégeinkkel, hogy törődünk velük és figyelmes vendéglátók vagyunk.

Így terítsünk egy családi, ünnepi vagy éppen vasárnapi ebédhez 

  • A legfontosabb, hogy legyen egy olyan ünnepi étkészletünk, amely stílusos és elegáns. Erre a célra érdemes finom porcelánból készült terítéket választani. Ha ez megvan, akkor nem lesz ördöngős feladat az ünnepi terítés. A fehér étkészlet mindent visz, hiszen szinte bármilyen kiegészítő illik hozzá. Klasszikus díszítés lehet  az ezüst és az arany, de trendivé tehetjük natúr, lila vagy bármilyen nekünk tetsző színnel. A legfontosabb a harmónia.
  • Az asztalt úgy helyezzük el, hogy mindenki kényelmesen be tudjon ülni elé! Mindig annyi szék legyen, amennyi étkező várható! A terítékek száma is ennek megfelelő legyen!
  • Az asztalterítő szolid, lehetőleg fehér legyen,  az anyaga  vászon vagy damaszt. Manapság sok helyen használnak középterítőt is, aminek színe mindenképp térjen el az alapterítő színétől. Mind kerek, mind szögletes asztalnál használhatjuk, de ilyenkor figyeljünk arra is, hogy a szalvéta színe harmonizáljon a középterítő színével.
  • Figyeljünk arra, hogy minden kiegészítő és díszítés tiszta és kifogástalan legyen. Megfelelő méretű abroszt használjunk, ami ideális esetben az asztallábak közepéig kell, hogy érjen.
  • Az első, amit az asztalra készítsünk az “ültető tányér”. Ez egy nagyobb, lapos tányér, amelyre majd sorakoznak a fő étkezés tányérjai. Célja, hogy jobb alátámasztást biztosítson a rajta lévő tányéroknak, illetve megakadályozza, hogy a terítőre csöppenjen az étel.
  • Következő lépés a lapos tányér, aztán a mélytányér a leves számára. Fontos a tányér színe és mintázata, hogy jól mutasson rajta az étel. Ne válasszunk sötét színű tányért sötét ételek tálalásához. A másik fontos szempont a tányér megfelelő mérete, főként a főfogásnál. Hagyjunk elég üres helyet arra, hogy az étel kiemelkedjen.

Pixabay/ Rado

  • Evőeszközök. Ezeket a tányér két oldalára, illetve a tányér fölé helyezzük el. Amilyen fogások lesznek, ennek megfelelően kívülről a tányér felé haladva helyezzük, és ennek megfelelően is használjuk. Az egyszerűség alapelvét követve mondhatjuk így is:  minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé haladjanak. A poharaknál jobbról balra.
  • A poharak elhelyezési módját két szempont határozza meg a terítésnél. Elsődleges, hogy a vendég minden akadályoztatás nélkül kényelmesen tudja fogni a poharát, a másik szempont a felszolgálható italok milyensége. Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összhangjára is. Modern terítéket ne keverjünk más stílussal, például csipketerítővel. És viszont sem.
  • Ha az evőeszközöket sikeresen elhelyeztük, akkor jöhet a szalvéta.  Egyszerű étkezéseknél nyugodtan használhatunk papírszalvétát, de egy ünnepi menühöz stílusosabb a textilszalvéta. Természetesen  az asztalterítő anyagának és színének megfelelően. Ha időnk engedi, ízléses és izgalmas formákat is hajtogathatunk az ünnepi asztalra.

  • Ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem. Só, paprika, bors, esetleg ecet, olívaolaj. Lehetőleg  zárt üvegekben helyezzük ki ezeket.
  • A dekoráció legyen szimmetrikus: gyertyák vagy kis virágvázák kiegészíthetik a terítéket, de ne zavarják a vendégeinket. Ne zsúfoljuk tele az asztalt dekorációkkal. Egy középre helyezett virág- vagy asztalidísz, esetleg gyertya tökéletesen megfelel.

pixabay/ kaboompics3

Leves tálalása

Hagyományaink szerint a fő étkezés mindig levessel kezdődik. Egy jó leves nem csak ásványianyaggal tölti fel szervezetünket, hanem  felkészíti gyomrunkat a főfogás befogadására. A levesestálat tegyük az asztal közepére. A levest a mélyebb tányérba szervírozzuk, és természetesen a jobb szélen elhelyezett leveseskanállal fogyasztjuk.

Főétel szervírozása

A főételre sem olyan nehéz felkészülni, de érdemes tudni néhány szabályt, hogy tökéletes eredményt érjünk el. Ha profi megoldást választunk, akkor ezesetben a felhasználandó nagy tányért nem az asztalra helyezzük, hanem az étellel együtt tesszük az asztalra.  A tányéron a fő ételnek kell a középpontban lennie, hogy a díszítés semmiképp se vonja el a figyelmet. A fókuszban lehet a sülthús, egy finom hal vagy a tészta, amit  elhelyezhetünk a tányér közepén, a köretet és a díszítést pedig úgy tegyük a tányérra, hogy annak maximum kétharmadát fedje az étel, a többi maradjon üres. Ez a tér segít megmutatni a szükséges kontrasztot, így látványban is pazar lesz a végeredmény.

pixabay/ RitaE

Desszert

Sok ember számára a desszert  az étkezés legfontosabb része. Amikor eljön a desszert ideje, azt egy külön tányéron szolgáljuk fel. Az ízléses megjelenés itt is kapjon hangsúlyt. A virágok például gyönyörűen feldobják a tányérunkat, lehetőség szerint ehető virágokkal dolgozzunk. Használhatunk gyümölcsöt vagy akár magvakat, csokidarát is, melyek nem csupán látványban, de jó választás esetén ízvilágban is tökéletesítik sütinket. Vendégeink ezután a tortavillát és/vagy a desszertes kanalat használják, amelyet az étkezés megkezdése előtt az asztalra helyezünk. Mindenképp szenteljünk figyelmet arra, hogy a desszert felszolgálása előtt takarítsuk le az egész asztalt.

pixabay/Cuppateaandabiscuit

Kontinentális evőeszköz-használati etikett

A kontinentális evőeszköz-etikett módszere eltér az amerikaitól, mert a villa marad a bal kézben, a kés pedig a jobb kézben azután is, hogy felvágtuk a húst.

Ha szünetet tartunk az étkezésben, tegyük az élével befelé fordított kést és a lefelé fordított villát keresztbe a tányérra. Amikor pedig befejeztük az étkezést, a kést és a villát tegyük egymás mellé fektetve a tányérunkra.

Videón egy kis segítség

Kapcsolódó
Milyen a jó étkezőasztal, mekkora és milyen formájú legyen?
Ha van elég hely az étkezőnkben, akkor mindenképp nagy asztalt válasszunk.
Olvasói sztorik