Otthon készült

Hat aranyszabály a tökéletes sült hal készítéséhez

Néhány praktika, amit érdemes betartani.

A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves, de sokan készítenek sült halat is.

Argiro Barbarigou görög séf összegyűjtött néhány aranyszabályt, aminek betartásával bárki isteni sült halat tud tenni az ünnepi asztalra.

Gondosan válasszuk meg az alapanyagot

Már az első lépés is fontos, vagyis válasszunk friss halat.  Ha vékony, nyálkás bevonattal rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss hallal van dolgunk.

Ne felejtsük a harmadolás szabályát

Főzés előtt győződjünk meg arról, hogy a filé kívül-belül teljesen megszáradt, mivel a túlzott nedvesség csökkenti az olaj hőmérsékletét. Melegítsünk elő egy közepes méretű, öntöttvas serpenyőt, és  óvatosan engedjük bele a filét az olajba, először azt az oldalát, amelyet a tányéron szeretnénk látni. A serpenyőben a hal vastagságának egyharmadáig érjen az olaj, hogy ne olajozódjon túl a halkészítményünk.

Pixabay/RitaE

Fontos az olaj hőmérséklete

Az olívaolaj megfelelő hőmérsékleten tartása a különbség a ropogós és a szivacsos étel között. Az olívaolaj közepes vagy magas hőfokon éri el az ideális hőmérsékletet. Figyeljük a serpenyő alját, miközben melegszik, és amint hullámzik, akkor az olaj elérte a kívánt hőmérsékletet.Ha még mindig nem vagyunk benne biztosak, akkor dobjunk bele egy csipet lisztet a serpenyőbe és várjuk meg, hogy buborékol-e az olaj.

Több halat süssünk egyszerre

Mivel a szobahőmérsékletű hal miatt az olaj veszít a hőmérsékletéből, egy adag főzésekor a hal több olajat szív fel és elveszíti a ropogós kérgét. Érdemes arra is figyelni, hogy ha megsült, helyezzük nedvszívó papírtörlőre, és óvatosan töröljük szárazra mindkét oldalát, így megőrzi ropogós állagát. Soha ne takarjuk le a serpenyőben sült halat, miután megsült.

Csak egyszer fordítsuk meg

Főzés közben figyeljük meg, ahogy a hal lassan változtatja a színét, amíg el nem éri a filé felét. Ezután fordítsuk meg, és folytassuk a sütést. Ha azt szeretnénk, hogy ropogós állagú legyen, ne fordítsuk meg folyamatosan, elég egyszer. Kisebb méretű hal mindkét oldalát körülbelül három percig süssük.

Ne spóroljunk a fűszerezéssel

Fűszerezzük be a hal mindkét oldalát (mivel a só nem szívódik fel sütés után), és csepegtessük meg a filét olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, és használjunk bátran édesköményt vagy rozmaringot.

Kapcsolódó
Az eredeti bajai halászlé titka
Az embernek a halászlé miatt van öt ujja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik