Kertünk-Portánk

Így tároljuk az almát, hogy sokáig friss maradjon

Pixabay
Pixabay
Az alma jól eltartható, ha biztosítjuk a megfelelő feltételeket hozzá.

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs hazánkban, amelyet gyakran fogyasztunk nyersen, süteményekben, főételeken vagy akár italokban is. Ahhoz, hogy az alma friss és ropogós maradjon, megfelelő tárolási körülményeket kell biztosítanunk. Az alábbiakat betartva az alma akár több hónapig is élvezhető marad.

Válasszuk ki a megfelelő almákat

Az almák legyenek érettek, de ne túlérettek. Az éretlen almák nem érnek be megfelelően tárolás közben, míg a túlérettek gyorsan romlanak.

Csak azokat az almákat tároljuk, amelyek hibátlanok, nincsenek rajtuk sérülések, horpadások vagy foltok. A sérült almák könnyen romlásnak indulhatnak, és beindíthatják a körülöttük lévő gyümölcsök romlását is.

Különböző fajták eltérő ideig tarthatók el, a jonathant például 2-4 hónapig, az idaredet 6-8 hónapig is lehet tárolni.

Megfelelő tárolási hőmérséklet és páratartalom

Az almát a legjobb hűvös, 0-4°C közötti hőmérsékleten tárolni. Ez a hőmérséklet segít lassítani az érési folyamatokat, így az alma hosszabb ideig megőrzi frissességét. A hűtőszekrény ideális erre a célra.

Az almák szeretik a magas páratartalmat, amely megakadályozza, hogy kiszáradjanak és elveszítsék ropogósságukat. A hűtőszekrény zöldséges fiókja, amely általában párásabb, mint a többi része, kiváló hely az almák tárolására. Ha nincs ilyen fiók, a gyümölcsöket műanyag zacskóban is tárolhatjuk, amelybe néhány lyukat szúrunk, hogy biztosítsuk a megfelelő levegőáramlást.

Az almák szétválasztása

Az alma etiléngázt termel, amely gyorsítja az érési folyamatot nemcsak az almában, hanem más gyümölcsökben is. Emiatt fontos, hogy az almákat megfelelően szétválasszuk:

Ne tároljuk az almát más gyümölcsök mellett, különösen olyanok mellett, amelyek érzékenyek az etilénre, például banán, körte vagy szilva. Az almák által kibocsátott etilén gyorsítja ezen gyümölcsök érését és romlását.

Ha nagy mennyiségű almát tárolunk, érdemes egyesével újságpapírba csomagolni őket. Ez csökkenti az érintkezési pontokat, és megakadályozza, hogy egy esetleges romlás azonnal átterjedjen a többi almára.

Rendszeres ellenőrzés

Időnként át kell nézni a tárolt almákat, és távolítsuk el a romlásnak indult példányokat. Egy romlott alma gyorsan megfertőzheti a többit is, ezért fontos, hogy időben cselekedjünk.

A kisebb, lágyabb vagy enyhén hibás almákat fogyasszuk el először, mivel ezek hajlamosabbak a gyorsabb romlásra.

Alternatív tárolási módszerek

Ha nagy mennyiségű almát tárolnánk, és nincs elegendő hely a hűtőben, más módszereket is alkalmazhatunk:

Stabilan alacsony hőmérsékletű és páratartalmú, hűvös, sötét pincében is tárolhatjuk az almát. Tegyük a gyümölcsöket fa vagy műanyag rekeszekbe, és ügyeljünk arra, hogy a levegő jól áramoljon a rekeszek között.

Régi, de hatékony módszer, ha az almákat száraz homokba ágyazzuk, amely hűvös és sötét helyen tárolva lassítja a romlási folyamatot.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik