Kertünk-Portánk

Ezt a 3 növényt tilos ősszel metszeni

Unsplash
Unsplash
Visszavetheti a növekedésüket, akár el is pusztulhatnak.

Az őszi metszés a mediterrán, de már nálunk is termő növényeknél, mint a füge, a kivi és a datolyaszilva esetében nem ajánlott, mert ezeknek a mi klímánk (még?) télen nem ideális – írja az Édenkert.

Mi az oka ennek?

1. Fagyérzékenység

Az őszi metszés a növényeken nyitott sebfelületeket hagy, amelyek érzékenyek a téli fagyokra. A fagyás károsíthatja a növényt, visszavetheti a növekedését, sőt, súlyos esetben a növény pusztulásához is vezethet.

2. Serkentett növekedés

A metszés új hajtások növesztésére ösztönzi a növényeket. Az ősszel keletkező friss hajtások azonban nem tudnak időben megerősödni, és a téli hideg könnyen károsíthatja vagy elpusztíthatja őket.

3. Energiatárolás

Ősszel a növények felkészülnek a télre, és energiát tárolnak a gyökerekben és törzsben a következő szezonra. A metszés megzavarhatja ezt a folyamatot, mivel a növény a sebek gyógyítására fordítja energiáit, ami gyengítheti a tél túlélési esélyeit.

Ideális metszési időszak

A metszés ideális ideje ezeknél a növényeknél tavasszal van, amikor a fagyveszély elmúlt, és a növények újra aktív növekedési fázisba lépnek. Ekkor a metszés elősegítheti a növények megfelelő formáját és termésképzését anélkül, hogy veszélyeztetné őket a téli időszakban.

Kapcsolódó
Metszési kisokos hortenziára hangszerelve
A virágzás után végzett metszés elősegíti a következő évi rügyképződést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik