Kertünk-Portánk

Jól jött a meleg, megjelentek a bokrokon az első fügék

Illusztráció/pixabay
Illusztráció/pixabay
Hazánkban egyre többen ültetnek fügét, idén akár kétszer is beérhet a gyümölcs.

A meleg időjárás következtében a fügebokrokat is ellepték az “apró csemeték”, írta az Időkép.

A kertekben, a gyümölcsösökben és mezőgazdasági területekein is igazi tavai hangulat uralkodik. Orgona bokrok ringatják illatos virágaikat, némelyik gyümölcsfán megjelentek az apró termések, a repceföldek pedig élénk sárga virágba borultak.

A tavasz az idei évben a szokottnál előbb kiteljesedett, olyannyira, hogy sok növény már elhullatta virágszirmait, és az ágaikon piciny terméseket növeszt a nap melege. Többek között a fügebokrokon is megjelentek az első kicsiny termések.

Hazánkban egyre több helyen található meg a füge, a meleg, napos helyeket kedveli, érdemes jó vízelvezetésű talajba, akár déli lejtőkre ültetni.

A füge érési ideje egyébként nagyban függ a fajtától, az időjárástól és a telepítési helyszíntől. Magyarországon általában július végén és augusztus elején kezd érni, de egyes fajták már június végén is érettek lehetnek. A legkésőbb érő fajták szeptember végéig is elhúzhatják az érést, de hosszabb ideig tartó, melegebb periódusok esetén még az is előfordulhat, hogy a szezonban kétszer is beérik a gyümölcs.

Kapcsolódó
40 féle füge terem a teveli gyümölcstermesztő mediterrán birtokán
Jáhn Bálint turisztikai szakemberként dolgozott, mikor szerelmese lett az egzotikus növényeknek.
Olvasói sztorik