Egyedi illatuk és ízük miatt a szarvasgombát a gombák királyának is szokás nevezni, és ez az árában is megmutatkozik.
A legdrágább szarvasgombafaj az olaszországi fehér, piemont-i szarvasgomba, a Tuber magnatum, amelynek az első osztályú kategóriába sorolt nagykereskedelmi ára 1000–3000 euró között mozog kilogrammonként.
Van egy faja, a homoki szarvasgomba, melynek a legtöbb ismert élőhelye a Kárpát-medencében van. Hazánkban kereskedelmi mennyiségben gyűjtik, ezért a világon magyar szarvasgombaként is ismert. Leginkább a Duna–Tisza közi homoki akácosokban, időnként zöldségek között vagy gyümölcsfák alatt található, ám mint a friss példa mutatja, akár a kertünkben is megterem.
Miközben a Gombászok nevű Facebook-csoportban az esősre fordult időjárásnak köszönhetően egymást követik a bejegyzések az erdőkön, mezőkön szedett vargányáról, őzlábgombáról vagy éppen pöfetegről, igazi kuriózum is napvilágot látott ezen a közösségi oldalon.
Mint a közzétett fotóból és a hozzáfűzött mondatból kiderült, egy hölgy fél kilónyi homoki szarvasgombát talált a kertjében. A gasztronómiai kincset rejtő kert a Szentendrei-szigeten található.
A homoki szarvasgomba elképesztően aromás és édes, olyannyira, hogy szinte csak édességekhez lehet fűszerként használni. Mérete az apró, gyűszűnyi példánytól egészen a nagyobb zeller méretig terjedhet.
Ára a bőséges termő években 30, szűkösebbekben 50 forint körül mozog grammonként.
Minden más szarvasgombával ellentétben jól tűri a tartósítást, fagyasztva koncentrálódik az íze.