Kertünk-Portánk

Ha ezt teszed, a karácsonyi kaktusz többször is virágba borul

Pixabay
Pixabay
A karácsonyi kaktusz a kevésbé igényes növények közé tartozik, termesztése kezdőknek is ajánlott.

A karácsonyi kaktusz nem csak télen virágzik – írta a Kirche.

A karácsonyi kaktusz vagy Schlumbergera gyakori dísze karácsonyi asztalainknak, azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak télen virágozhat. Csupán megfelelő körülményekre és tápanyagra van szüksége a közkedvelt szobanövénynek.

A karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, ahol a vegetációs időszak decemberben kezdődik. Ezért abban az időszakban, amikor más virágok szunnyadnak, a karácsonyi kaktusz teljes virágzásban van, és teljes pompájában megmutatja magát. Rózsaszín, piros, sárga vagy krémszínű virágai gyönyörűen mutatnak a sötétzöld fényes levelek mellett.

Nem túl igényes növény

A Schlumbergera nem igényel erős öntözést, csak enyhén nedves talajt. A növény rügyfakadás és virágzás idején több vizet igényel. A karácsonyi kaktusznak szórt napfényű élőhelyre van szüksége: a túl sok napfény káros, a teljes árnyékolás pedig megfosztja a virágzás lehetőségétől. A laza, könnyű talajt kedveli, lehetőleg tőzeggel kevert homokba ültessük.

A karácsonyi kaktusz számára fontos a hőmérséklet, a növekedési és virágzási időszakban 18-20 Celsius-fok körül kell lennie, a nyugalmi időszakban jobb, ha alacsonyabb hőmérsékleten, 10-15 fok között tartjuk.

Pixabay

Mit tegyünk, hogy ne csak télen virágozzon?

Bár elterjedt hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak télen virágzik, megfelelő gondozással újra virágzásra bírhatjuk.

Miután a virágok visszahullanak, hagyjuk pihenni a növényt. Ha hűvösebb helyre költöztetjük, fogjuk vissza az öntözést és a trágyázást. Körülbelül három hónap elteltével kaphat káliumban és foszforban gazdag szerves trágyát. A legjobb, ha a növényt az öntözéssel együtt látjuk el műtrágyával.

Bár a karácsonyi kaktusz nem szereti megváltoztatni a helyét, két-háromévente érdemes átültetni egy másik, kicsit nagyobb cserépbe. Az edény körülbelül három centiméterrel legyen szélesebb, mint az előző. A cserép legyen vízelvezető, és könnyű, vízáteresztő szubsztrátummal töltsük meg. Az átültetést legjobb kora tavasszal elvégezni, ami lehetővé teszi, hogy a növény újra virágozzon. Az áprilisi virágzás után a karácsonyi kaktusznak ismét pihenésre van szüksége.

Kapcsolódó
7 csodaszép növény, melyek ajándéknak is tökéletesek
Ezeket a növényeket bárkinek, bármilyen lakóhelyre ajándékozhatod.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik