Gigaméretű gránátalmák teremtek egy tolnai kertben

A hölgynek különleges története fűződik a gránátalmához, amit tervei szerint kertjét díszítő cserjének álmodott meg.

A gránátalmát legtöbben csak az üzletek polcairól ismerjük, pedig akár a saját kertjükben is szüretelhetnénk ezt a különlegességet. Élénk színű gyümölcse nagyon egészséges, ínycsiklandóan finom és igazán dekoratív. Mindezek mellett maga a növény akár kertünk ékessége is, hiszen dísznövényként is megállja a helyét, sőt akár nyírott sövényként is nevelhető.

A gránátalma azon egzotikus gyümölcsök közé tartozik, melyekről a legtöbben azt hiszik, nálunk nem termeszthetőek. Ugyanakkor ahogyan a mandarinnal, kivivel, citrommal is sikert lehet elérni, úgy a gránátalma is megél nálunk.

Macsekné Hajdu Anna

A gránátalma valóban életképes a mi klímánkon, szüretelhető termésre nálunk kevésbé lehet számítani. Azonban vannak kivételek, mint többek között a tolnai hölgy, aki friss fogyasztásra szüreteli, és szörpöt is készít belőle a téli hónapokra.

Macsekné Hajdu Annának egészen különleges története fűződik a gránátalmához, amit tervei szerint kertjét díszítő cserjének álmodott meg.

Özvegy vagyok és egyedül élek Tolnán. Két gyermekem van, ők már  önálló életet élnek. Mindkettőnek családja van. Szekszárdon dolgozom, egy gyermekotthonban, mint gyermekfelügyelő

– mutatkozott be Macsekné Hajdu Anna.

Macsekné Hajdu Anna

Ani a munkahelyére többnyire busszal jár. Egy nap, amikor a tolnai buszmegállóban várakozott, egy szépségen akadt meg a tekintete, ami abban a pillanatban rabul is ejtette őt.

Tolnán a buszmegálló környezetében láttam még egy gyönyörű hatalmas díszcserjét, ami tele volt korallpiros virággal. Lefényképeztem, mert tudni akartam mi ez a gyönyörűség. Egy kertészmérnök ismerősöm a fotó alapján elmondta, hogy ez teltvirágú gránátalma, ami díszcserje

– kezdte el Ani különleges történetét.

Macsekné Hajdu Anna

A kertészmérnök ismerőse felvilágosította a hölgyet, hogy a gránátalma bokor ezen változata nem hoz termést. Azonban a hölgyet nem is maga a gyümölcs érdekelte, hanem a színpompás virágokkal ékeskedő bokor, amibe azonnal beleszeretett.

A fiam nagy természetkedvelő, neki is megmutattam a képeket a cserjéről, és elmondtam neki, hogy nagyon szeretnék ilyet az udvarba. Következő év tavaszán ajándékba kaptam tőle kettő darab konténeres tövet, amit elültettünk az udvaromban

– mesélte.

Macsekné Hajdu Anna

Mielőtt elültették a cserjéket Ani tájékozódott, milyenek a növény igényei, ezek alapján védett helyre kerültek a bokrok.

Ezért az egyiket az ablakom elé kértem, hogy reggelente, ha felébredek lássam milyen gyönyörű. Következő évben jött a meglepetés, mert ugyan lettek rajta virágok, de elég jellegtelenek voltak, és nagyon hamar le is hullottak

– vázolta fel a növény első évi virágzását.

Macsekné Hajdu Anna

A hölgy arra gondolt, hogy talán még fiatalok a tövek, s majd a következő évben sokkal szebb virágokkal fogják megörvendeztetni. Eltelt még egy év, és bár sokat nőttek a cserjék és rengeteg virágot hoztak, ezek a virágok nem olyanok voltak, mint amibe egy napon a kertészetben beleszeretett.

Arra gondoltam, hogy ez olyan, mint a vadrózsa, és nem sikerült a nemesítése. Egy hónap múlva észrevettem az egyik bokron az apró kis terméseket. A fiam hívta fel a figyelmemet, hogy elképzelhető az is, hogy ezek a pici termések gránátalmák. Mondtam neki, hogy, ha azok, akkor nem lesz belőlük semmi, mert itt nálunk nem biztos, hogy megnőnek és beérnek, ezért mivel nem annyira szép a cserje, majd kivágjuk

– részletezte a csalódottságát.

Macsekné Hajdu Anna

Szomorú volt a bokrok miatt, de közben arra vágyott, hogy ha nem a hőn áhított, korallpiros virágokkal díszített cserjék kerültek hozzá, akkor legalább legyen érett gránátalmája.

Csodák csodája a piciny gyümölcsök szépen megnőttek és be is értek. Nem voltak túl nagyok, de szeptember végén érett gránátalmát tudtam szüretelni. Nagyon fellelkesültem, mivel tudtam, hogy méregdrága gyümölcsről van szó

– emlékezett.

Macsekné Hajdu Anna

A cserjék jelenleg öt évesek, az elmúlt évek alatt nagyon sokat cseperedtek és terebélyesedtek, ágaikon pedig évről-évre egyre több és egyre nagyobb terméseket hoznak.

Igazából tavasszal szoktam permetezni őket, de utána már nem vegyszerezem. Metszést még eddig nem csináltam rajtuk, viszont jövő tavasszal muszáj lesz, de lehet, hogy még az idén megteszem, sokat olvasok róla, hogyan kell. Gyűjtöm a szakirodalmat. Bízom benne, hogy nem fogok kárt okozni bennük

– részletezte az előtte álló döntést.

Macsekné Hajdu Anna

A növényeket eddig minden nap öntözte, de az idei év kivétel volt, mert úgy gondolta elég nagyok és terebélyesek a cserjék ahhoz, hogy a napi öntözést már elhagyhatja.

Az aszály ellenére az idei évben óriási gyümölcsökkel örvendeztettek meg. Gondolom, hiába az aszály, nagyon mélyen lehetnek a gyökereik. Először tavaly volt annyi gyümölcs rajtuk, hogy már szörpöt készítettem belőle. Fantasztikus zamata van, bár sok cukrot tettem a szörphöz, mert savanykás volt

– mutatta be, hogy a gyümölcsből milyen zamatos szörpöt tud készíteni.

Macsekné Hajdu Anna

Az idei évben nagyon sok termést neveltek a cserjék, amiből már többször is szüretelt a háziasszony.

Már szeptemberben szüreteltem róla és láss csodát, amiről azt hittem érettek, annak a magjai még sárgák voltak, de nagyon-nagyon édes volt. Az a baj, hogy nem tudom megállapítani mikor érett. Erről is sokat olvastam már, de szerintem ez olyan mint a dinnye, nem látunk bele. Tehát egyet levettem szeptember közepén, az még nem volt teljesen érett annak ellenére hogy zamatos volt

– osztotta meg az első szüret és kóstolás eredményét.

Macsekné Hajdu Anna

Ani a kezdeti nehézségek után valóban érett termést szüretelhetett. A két bokron több mint harminc gránátalma várt az őszi szüretet, amiket a háziasszony sokoldalúan fel is használt és frissen is fogyasztottak belőle. A kemény piros héj alatt, keserű héjú rekeszekben édes gyümölcshússal borított, mintegy 600 mag rejtőzik.

Elég sokat megettünk frissen, de került a fagyasztóba is, ami majd jó lesz az ünnepekben megszínezni vele a pezsgőt , illetve tudok vele tortát díszíteni. Készítettem belőle szörpöt is , és néhány darabot ajándékba viszek. Nagyon ízletes és lédús annak ellenére hogy aszály volt. Észrevettem, hogy, ha nem is egész bordó a magja akkor is nagyon finom

– mutatta be, hogy az idén ősszel mennyi finom gránátalmaterméssel örvendeztette meg őt a két cserje.

Macsekné Hajdu Anna

A gránátalmát évezredek óta használják az egészség megőrzéséhez. Antioxidáns tartalma nagyon magas, ebben rejlik gyógyító ereje, amelyet mér évezredekkel ezelőtt felfedeztek. Kínában például úgy tartották és a mai napig úgy vélik, hogy a gránátalma hozzájárul a hosszú élethez.

A gránátalma sok vizet, nátriumot, káliumot, C-, B1-, B2-, B3-vitamint és egészséges aminosavakat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, a vérkeringést, csökkenti az erekben és a bőr alatt a zsírok lerakódását, tisztítja a veséket és regenerálja a sejteket. A szó szoros értelmében igazi vitaminbomba.

Az alábbi galériában további fotókat lehet megtekinteni a gránátalmákról és azok felhasználásáról.

Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna
Macsekné Hajdu Anna

A cikkben szereplő fotókat Macsekné Hajdu Anna készítette.

Kapcsolódó
Gigazöldségek nőnek a feldebrői biokertben
Tünde fontosnak tartja, hogy a természettel összhangban éljünk, és abban hisz, hogy minden élőlény szerves részét képezi a kertészkedésnek.