Nagy Levente és családja egy székelyföldi kisvárosban, Gyergyószentmiklóson él. A háromgyerekes apuka jégkorongedzőként dolgozik, felesége, Nagy Lázár Hajnal a helyi televíziónál szerkesztő-riporter.
Mindketten panelben nőttünk fel, a gazdálkodásról nem sokat tudtunk, csupán annyit, ami nagyszüleinktől ragadt ránk még gyermekkorunkban, mégis vonzott minket a kertészkedés. Így kezdtünk el egy kis veteményest kialakítani előbb egy közösségi kertben, majd a nagyszülőktől kapott városszéli kaszálón. Ebből lett később a Tökjó Tanya, ami egy fél hektáros terület
– mesélt a kezdetekről Levente a Sokszínű vidéknek.
Eleinte feketeribizlit telepítettek, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a talaj nagyon agyagos, a növények nem fejlődtek megfelelően. Az egyik évben a komposzton egy harminc kilogrammos tök termett, aminek Barnabás, Dorottya és Nóra is nagyon megörült. Ekkor döntöttek úgy a szülők, hogy megpróbálnak még nagyobb tököket nevelni.
Levente és párja a környékbeli gazdáktól istállótrágyát vásárolt és több óriástököt is vetett. A következő évben már majdnem száz kilogrammot nyomott a legnagyobb tök. Így mélyültek el egyre inkább a töktermesztésben. Évről évre próbálnak óriástököket nevelni, emellett pedig egyre több fajtával kísérleteznek, sütőtököket és különféle dísztököket is termesztenek.
Igazán sokszínű a vidéki porta. A tök mellett milyen más növényeket termesztenek? Állatok is élnek a Tökjó tanyán?
Igen, állatokat is tartunk. Szeretünk sok mindent kipróbálni: vannak sertéseink, nyulaink, tyúkok, gyöngytyúkok, kacsák, libák, fácánok, kutya, macska, de volt már pávánk, kecskénk, bárányunk, és szamarunk is.
Gyógynövényekkel is foglalkozunk, melyekből teakeverékeket készítünk. Van közel kétszáz tő damaszkuszi rózsánk, amiből a tea mellett, szörp és lekvár is készül, de van sok más gyógynövény is, számuk évről évre gyarapszik.
Nagy fába vágták a fejszéjüket amikor a vidéki élet mellett döntöttek? Nehéz kenyér a töktermesztés?
Többféle növény és főként a töktermesztés azért jelent nálunk komoly kihívást, mert a Kárpát-medence egyik leghidegebb hegyvidéki régiójában élünk, tavasszal a fagyok későig kitartanak, ősszel pedig korán beköszöntenek. Az éjszakák nyáron is nagyon hűvösek. Éppen ezért a töktermesztésnek nincs is hagyománya, elsősorban a rövid tenyészidejű tökfajtákat ültetik a kiskertekben.
Azért szeretjük a tököket, mert számtalan színnel, formával gyönyörködtetnek minden évben, mindegyik különleges valami miatt. Van például egészen kis tök, ami elfér a tenyerünkben, van hosszúkás, gömbölyű, rücskös vagy több mint egy méter hosszú is, mindezek a zöld, a sárga, a fehér és a szürke sok-sok árnyalatában.
Az idén húsz tökfajtával próbálkoztunk, igyekszünk megismerni ezeket és kitapasztalni például azt, hogy melyik sütőtök érik meg legjobban, melyik fajtát lehet legjobban faragni és így tovább.
Melyik volt eddig a legnagyobb tök a birtokon? Mennyit nyomott a mérlegen?
A tanyánkon már több kétszáz kilogramm feletti tök termett, a legnagyobbnak tavaly örülhettünk, az 300 kilogrammot nyomott. Idén valamivel kisebb tököket szüreteltünk, mivel kedvezőtlenebb volt az időjárás. A legnagyobb tököknek nevet is szoktunk adni. Idén az első három, sorrendben 240, 217 illetve 199 volt, a nevük pedig Púpos, Öcsi és Hófehérke.
Mi lesz a sorsa az óriásoknak?
A sütőtököket, dísztököket értékesítjük, az óriástökök közszemlére kerülnek néhány hétig. Minden évben százával érkeznek megnézni a környékbeli iskolákból, óvodákból a gyerekek, de arra is volt már többször példa, hogy távolabbról látogattak hozzánk családok, csoportok, hogy megvizsgálhassák a hatalmas tököket. Jó látni, ahogy a gyerekek a saját maguknál jóval nagyobb tököket mesebeli óriásokként csodálják. Egy kiválasztott példányt kifaragunk, kiszedjük a magokat és végül takarmány lesz a tökökből.
Gondolom, tökös ételek is készülnek a konyhában.
Nagyon sokféle tökös finomságot szoktunk készíteni, kipróbáltunk már rengeteg receptet, de a sütőtököt egyszerűen megsütve is nagyon szeretjük. Fontos, hogy népszerűsítsük a tökfogyasztást, mert nagyon egészséges zöldség.
Természetesen van néhány kedvencünk. A gyerekek legjobban a tökös muffint kedvelik, amit egyszerűen egy muffin alaprecept alapján készítünk sült sütőtökkel gazdagítva. Rendszeresen készítünk sütőtökkrémlevest, és krémes tökös latte-t (pumpkin spice latte) is, igyekszünk minél gyakrabban becsempészni az étrendünkbe a tököt.
Egy jól bevált házi receptet megosztana az olvasókkal?
A sütőtökös sajtkrémes süti az egyik kedvenc süteményünk. Azt tapasztaltuk, hogy aki megkóstolta, mindenkinek ízlett. 25 dkg sült sütőtököt pürésítünk, 15 dkg cukorral és 1 dl olajjal elkeverjük. Egyenként hozzáadunk két tojást. 15 dkg lisztet, 10 dkg darált dióval összekeverünk, adunk hozzá egy csipet sót, fahéjat, szegfűszeget ízlés szerint, egy teáskanál sütőport, két teáskanál szódabikarbónát. Ezt a tökös masszához keverjük, majd 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. 20 dkg mascarpone-t 3 evőkanál vajjal és 2 evőkanál porcukorral elkeverünk, ezt kenjük a kihűlt sütemény tetejére.
Aki szeretné nyomon követni az erdélyi család kalandjait, az a Tökjó Tanya oldalán megteheti.