Tombol a kánikulai meleg, korábban eső is esett, a paradicsomok mégis makacsul zöldellenek a kiskertben, írta a heol.hu.
De vajon miért nem érik nyári kedvencünk? A portál Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnököt kérdezte az okokról.
A piros szín a karotin és likopin jelenléte miatt alakul ki. Amikor zöld a termés, akkor még a klorofil van jelen a növényben zömében. A likopin az, ami a sok pozitív beltartalmi értéket is adja. Ezek, tehát a színeződés, az érés folyamata függ a fajtajellegtől, de a környezeti és élettani hatásoktól is, az időjárástól, a talaj minőségétől. A mostani hőmérsékleti ingadozás, a nagy meleg, majd az esős lehűlés nem kedvezett az érési folyamatnak
– magyarázta a szakember.
A paradicsom, mint meleg égövi növény 20-27 Celsius fokon érzi jól magát, 30-32 fok fölött lassulnak az élettani folyamatok, így a likopin termelése is.
Extrém melegben teljesen leállhat az érési folyamat, ez az oka annak, hogy habár tűz a Nap, mégsem érik a paradicsom. 15 fok alatt szintén ez a jellemző
– említette a kertészmérnök.
A csepegtető öntözés, azaz a folyamatos, egységes vízellátás sokat segíthet a növényeinken, mivel a talajszárazság is túlélő üzemmódba kényszeríti a paradicsomot. Ebben az esetben sem termelődik a likopin. A túl sok víz sem jó, ilyenkor a paradicsomunk felhasad, megtámadhatják a gombák és baktériumok, így nem lesz szép és eltartható a termés.
Az árnyékolás is sokat segíthet, a jelenlegi éghajlati viszonyok mellett szinte minden növénynek ez tesz jót, hiába fényigényesek. A tűző Naptól elsárgulnak, elfehérednek a bogyók.
A tápanyaghiány is gátolhatja az érési folyamatot. A kálium olyan mikroelem, ami segíti a színeződést, de a tápanyaghiány csúcsrothadást is okozhat – ez főként a hosszúkás fajtákra jellemző.
Létezik 11 egyszerű trükk, hogy a paradicsom bőségesen teremjen. Az egyik legfontosabb az öntözés, ha pedig idejében felismerjük a növény betegségeit, megelőzhetjük a nagyobb károkat.

