Mozaik

Közel 200 év óta nem látott madár bukkant fel Magyarországon

Magyarországon 1820 óta nem látott madárfajt, a Naumann-rigó egy példányát figyelte meg Budapest belső részén, a Népligetben egy madarász december utolsó napján.

A Népliget nagy kiterjedésű fagyönggyel, borostyánnal és bogyós termésű fáival, itatóhelyekkel gazdag parkja téli táplálkozóterületet és ivóhelyet jelent a fekete, a fenyő-, a szőlő-, a lép- és az alkalmi áttelelő énekes rigók, valamint számos más madárfaj számára.

Az ilyen nagy madárkavalkádban néha ritka fajok is feltűnhetnek, ahogy ez 2015 utolsó napján, december 31-e délutánján is történt, amikor rövid idő alatt háromszor is szem elé került egy Naumann-rigó, amely Szibériában él és Dél-Európában telel.

A madárról a megfigyelő fotókat is készített, de a biztos azonosítást az is segítette, hogy a madár hallatta jellegzetes, nem rigó-, hanem vércseszerű jelzőhangját is – adta hírül szerdai közleményében a Magyar Madártani Egyesület.

Illusztráció
Illusztráció

Az avatatlan szem számára ez a madár nemigen különbözik a park rigófajainak többségétől, de a professzionális fajismerettel rendelkező madarászok rögtön felismerik a ritka példányokat. A legelhivatottabb megfigyelők többféle listán vezetik magyarországi, illetve külföldi észleléseiket, egy külön honlapra az év 365 napján töltik fel a megkerülési adatokat, valamint olyan sms-alapú riadóláncot is működtetnek, amelyen keresztül perceken belül értesülhetnek a különlegességekről. Ennek köszönhető, hogy szilveszter napján a madár megtalálását követően egy órán belül már többen is figyelték a rigót, másnap már húsz, később mintegy ötven madarász kutatta a ritka állatot.

A szürkületig tartó keresés nem hozott eredményt, a Naumann-rigó nem került újra szem elé.

Lehet, hogy az éjszakai petárdázás zavarta el, de az sem kizárt, hogy továbbra is a területen tartózkodott, csak nem sikerült meglátni.

A Naumann-rigó egy példánya 1820-ban, az Északi-Kárpátokban került a kor “tudományos gyakorlatának” megfelelően puskacső elé. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárában őrzött preparátum az 1956-os harcok során egy gyújtóbomba-találat következtében megsemmisült. Ekkor pusztult el a teljes Madárgyűjtemény, mintegy 36 ezer preparátum és 22 ezer tojás. Bizonyító példány és megkerülési adatok hiányában a Naumann-rigót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága (MME NB) kénytelen volt törölni a hazai fajlistából.

 

Címfotó: A népligeti Naumann-rigó 2015. december 31-én / Lendvai Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik