Mozaik

Miért nem lehet Hortobágyi-Csikós Betyár a gyerekünk neve?

Nem úgy van az, hogy gondolunk egyet, és a gyerek egyszer csak Radiátor lesz.

Az utónév választása a szülők nagy felelőssége, mert a gyermek egy életen át viseli azt. A Jóskák, Pisták, Erzsik, Jolánok divatja a múlté, miközben újabban a fülnek eléggé szokatlan keresztnevek kerülnek a listára.

Az új utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete hagyja jóvá, így minősítve azokat anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak.

Olyanok mégsem, mint például Afrikában, ahol a gyerek kaphat úgy is kaphat utónevet, hogy születése után az apa végignéz a tájon, és amit lát, az alapján tartja meg a keresztelőt.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Érdekes utónevek a világ más tájain is ismertek, így például a Stoplámpa, Miniszter, Szemét, Rendőrség, Facebook vagy a Központi Kórházellátó Raktár 13.

Olyan nevek is akadnak bőséggel, amelyek viselését egy adott országban nem engedélyezik. Ilyen a németeknél a Pumukli, Új-Zélandon pedig az Igazság, Lucifer, 16-os buszmegállóés az Éjféli Chardonney. Ha pedig hazánkat említjük, szülői kérésre eddig még nem sikerült elfogadtatni a tudomány embereivel például a Kazetta, Radiátor, Talán és a Hortobágyi-Csikós Betyár neveket.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az utóbbi két évben – vélhetően szülői kérésre – bejegyzett magyar utónevek sem mindennapiak, sőt olykor „agyamentnek” tűnnek. Csemegézzünk közöttük!

Két keresztnévvel akár Csák Norisz is lehet a bébiből

2013. december 1-je óta lehet a gyermekünk utóneve Aglent, Alirán, Bahar, Béta, Elif, Árlen, Benke, Bere, Létó, Sáfély, Sudár, Erátó, Kilit, Mikolt, Györke, Ében, Móka, Miron, Ata, Témisz, Kara, Harka, Absa, Zejnep, Küne, Cseresznye, Hárs, Dió, Fahéj, Fehér, Móka, Március, Gesztenye, Torna, Ozora, Sáfrány, Göncöl, Szeder, Balzsam, Színes, Remény, Béke, Áldás, Amondó, Bojtorján, két keresztnév esetén akár Csák Norisz is.

A ritka nevekkel „felvértezett” osztályközösségben a tanító kedvesen kioszthatja egy adott nap reggelén a feladatokat.

Képzelt „riport” egy magyar iskolából!

A tanító – akit Kis Göncölnek hívnak – belép a terembe. A nebulók felállnak, Hóka Móka a hetes pedig jelent: osztálylétszám ennyi és ennyi, hiányzik Boros Fahéj és Nagy Remény.

Kis Göncöl pedig ismerteti a nap programját, elmondja a gyerekek feladatait.

„Rajzórával kezdünk, melyen számítok Fekete Fehér és Piros Színes segítségére. A szünetet követően történelmet tanulunk, itt Tavaszi Március és Keleti Béke vezetésével két csoportban dolgozzátok fel a tananyagot.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Ezúttal két természetismeret órát tartunk. Az elsőn a kertekben is termő gyümölcsöket ismerjük meg. Kiselőadást Alföldi Cseresznye, Zöld Dió és Földi Gesztenye tart majd, hozzászólásban pedig a csapadék jelentőségéről hallgatjuk meg Nyári Áldás feleletét. A másik órán a természet patikájával foglalkozunk, ahol a házi feladat alapján gyógynövényekről tart kiselőadást Szép Hárs, Kerti Sáfrány és Apró Bojtorján, majd Erős Balzsam a növényfeldolgozás menetéről mondja el ismereteit.

Mai utolsó óránk testnevelés lesz. A kiütősdi játékot Könnyű Torna vezeti majd.”

Végezetül pedig eljátszhatunk azzal a gondolattal, milyen érdekes lesz a fülnek, amikor ezek a ritka utónevű nebulók idős korba lépnek, és ezt halljuk:

Amondó bácsi, tessék elkísérni engem Színes néniékhez, mert csak Áldás bátyóékig ismerem az utat!

– Természetes Balzsam fiam, de előtte szólok Béke néninek, hogy várja most egyedül a hozzánk vendégségbe érkező unokákat, Cseresznyét és Diót.

Ha olvasóink közül bárkinek van ötlete újabb rendkívüli keresztnevekre, azt szívesen vesszük. Írják meg nekünk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik