Mozaik

Reneszánszát éli a Szent Jakab zarándokút, népszerű a magyar Camino

Van, ahol egyetemi szinten oktatják a vallási turizmust.

Csak 2013-ban több mint kétszázezer ember teljesítette a Szent Jakab utat – ismertebb nevén az El Caminót. Reneszánszát éli a híres zarándokút, amelynek története a 11. századig vezethető vissza. Ekkor persze főképp vallásos okokból indultak neki, ma már nagyon sokan azért kezdenek bele a több hétig tartó túrába, hogy választ kapjanak egy-egy súlyos kérdésre, problémára. Sokan érzik úgy, hogy egyszer csak hív az út – írta a hirado.hu.

200 kilométeres magyar szakasz

A Szent Jakab út magyarországi szakasza 200 kilométeres, Budapestről indul, Lébényig halad, ahol egy nyolcszáz éves Szent Jakab templomnál ér véget, s nyolc nap alatt járható végig. Háromnapi gyaloglás után lehet becsatlakozni az ausztriai szakaszba, majd Svájcon, Franciaországon és Spanyolországon át vezet az út Santiago de Composteláig.

Fotó: MTI - Kovács Attila
Fotó: MTI – Kovács Attila

Vallási turista vagy zarándok?

Dukát Csilla, a Szent Jakab Baráti Kör elnöke, aki maga is többször végigjárta az El Caminót, különbséget tesz vallási turista és zarándok között. Előbbit inkább a hely érdekli, ahol emelkedettségben, lelki élményben lehet része. A gyalogos zarándok pedig útközben él át mély lelki élményeket.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Keresettek a vallási turizmus szakon végzett hallgatók

A vallási turizmus olyannyira népszerű lett az utóbbi években, hogy van, ahol már tanítják is. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen 2010 óta működik a vallási turizmus szakirány. A szak népszerűsége az indulás óta töretlen, évente 8-10 fő választja ezt a képzést.

A hallgatók szentírás-tudományi, vallástudományi ismereteket, szakrális művészettörténetet, művelődéstörténetet tanulnak, valamint a rendezvényszervezés, a marketing témákban is a vallási utakra vonatkozó ismereteket sajátítják el. A végzett hallgatók nagyon keresettek, kormányhivataloknál, utazási irodáknál is el tudnak helyezkedni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik