Mozaik

Naperőműveket építenek az elhagyatott golfpályákra Japánban

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófát követően Japánnak lépnie kellett. Elképesztő sebességgel tették változatossá energiaforrásaikat és hamar a megújuló energiatermelés zászlóshajójává váltak.

Az ezredfordulón Japánon eluralkodott a golfláz, így országszerte számos pályát építettek meg egyik pillanatról a másikra. Csakhogy idővel a tulajdonosok nem tudták állni a fenntartás költségeit a világ legsűrűbben lakott szigetén. Ennek az lett az eredménye, hogy rengeteg pálya vált elhagyatottá, a megújuló energiákkal foglalkozó cégek viszont láttak, látnak potenciált a pályákban.

2015 nyarán a Kyocera nevű vállalkozás jelentette be, hogy egy Kyoto külvárosi részében fekvő golfpályát alakítanak át 23 megawatt kapacitású naperőművé.

A létesítmény várhatóan 2017 szeptemberében kezd majd el üzemelni, és évi 26 312 megawattórás teljesítménnyel bír majd, ami 8100 háztartás elektromos fenntartásához lesz elég a régióban.

Szintén tervezik egy másik, Kagosima városban található golfpálya renoválását. Az itteni naperőmű 2018-ban nyitja majd meg kapuit és négyszer annyi energiát lesz majd képes előállítani, mint az imént említett társa.

Japánban sok golfpályát alakították át parkokká és lakótelepekké az elmúlt időszakban, de méretük és formájuk változatossága miatt naperőművek kiépítésére alkalmasak leginkább.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik