Mozaik

Matula bácsi is legyen hungarikum!

A Hungarikum Bizottság elé már beterjesztették, hogy Fekete István életművét vegyék fel a kiemelt nemzeti értékek közé.
Korábban a témában:

Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója szeretné elérni, hogy Fekete István életműve legyen hungarikum – írta a sonline.hu.

A helytörténész – aki szinte megszállottja az író munkásságának – Fekete István halálának 25., születésének pedig 95. évfordulójára 1995-ben alapította a múzeumot, mely azóta folyamatosan gyarapodik: a 2001-es bővítést követően 2011-ben újabb teremmel gazdagodott a kiállító hely. A megnyitás óta több mint 50 ezren keresték fel az intézményt, köztük sok külföldi is.

Az 1970-ben elhunyt író öt megyében élt. A Somogy Megyei Értéktár Bizottság elfogadta a azt a felterjesztést, melyben megfogalmazzák: szeretnék, ha a kiemelt nemzeti értékek közé kerülne Fekete István életműve. Tolna megyében is hasonlóan döntöttek, Veszprém megyében pedig folyamatban van a javaslat elfogadása.

Fekete István 48 könyvet írt, többi közt nevéhez fűződik a Tüskevár és a Vuk is. Bodó szerint szükség van az író munkásságának ápolására, hiszen népszerűsége töretlen.

Íme egy kis Matula bácsi a Tüskevárból:

Magyarországon 2013-ban adták el a tízmilliomodik Fekete művet.

Címfotó: regenytar.hu 

Kommentek

Atyha, 2016. szeptember 19.
Leégett római katolikus templom maradványai a székelyföldi Atyhában 2016. szeptember 19-én. A templomépület villámcsapás következtében gyulladt ki és égett le. A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy - noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején - a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.
MTI Fotó: Haáz Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.