Mozaik

2,5 millió méh pusztult el a Zika vírussal fertőzött szúnyogok elleni permetezésben

A Zika vírus már hivatalosan terjed az Egyesült Államokban, így érthető, hogy a közegészségügyi szakemberek mindent megtesznek azért, hogy megpróbálják megállítani a betegség terjedését. Sajnos a múlt hét végén Dél-Karolinában ezek az erőfeszítések akaratlanul is 2,5 millió méh halálát eredményezték.

A Dorchester County ezeddig földi védekezést használt a szúnyogok vírusok leküzdése érdekében.

A múlt vasárnap azonban úgy döntöttek, hogy légi permetezéssel próbálkoznak. Mindezt egy Facebook-bejegyzéssel és egy újságban közzé tett tájékoztatással közölték a lakossággal. Vasárnap a reggeli órákban repülőgépről szórták az ellenszert és valóságos peszticid köd lepte el a környéket.

A legtöbb ember és a Dél-Karolina térségében lévő méhészek közül szinte senki nem tudott az akcióról, így hatalmas károk keletkeztek a méhállományban.

A jelenlegi adatok szerint 2,5 millió méh pusztult el

Miután a kipermetezett peszticid származék nem jelent veszélyt az emberek számára, lévén hamar felbomlik a levegőben, így a permetezést felügyelő cég nem tulajdonított nagy jelentőséget a körültekintő tájékoztatásnak. Ugyanakkor ez az anyag igen mérgező a legtöbb beporzó rovarra, így a méhekre is, de ez esetben ezt figyelmen kívül hagyták a cég permetezést irányító emberei.

flowertown-bee-deaths01-889x667
Fotó: Wikipedia

Mindenki számára érthetetlen az eset, hiszen a bevált gyakorlatban egy légi permetezéskor ( szúnyogok ellen)  mindig éjszaka történik, figyelembe véve, hogy a méhek nappal aktívak, így ebben az esetben nem történhet probléma.

>>> Érdekelhet: 57 féle rovarirtót találtak a méhek szervezetében

Dorchester megyei tisztviselői azt állítják, hogy megpróbálták hívni és tájékoztatni a megyében regisztrált méhészeket a permetezésről, ugyanakkor beismerték, hogy számos kis, helyi méhészt nem informáltak. Mint elmondták, minden szúnyogirtás esetén a lehető legkörültekintőbben járnak el, és figyelnek a beporzó rovarok védelmére. Ez esetben viszont elismerték, hogy a figyelmetlenségük a kolóniák összeomlásához és méhpopulációk pusztulásához vezetett.

flowertown-bee-deaths02-889x667
Fotó: Flowertown Bee Farm and Supplies
flowertown-bee-deaths03-889x667
Fotó: Flowertown Bee Farm and Supplies

Hogy a felelőtlen viselkedésnek lesznek-e konkrét megnevezettjei az Egyesült Államokban, azt nem tudni, de a szakemberek ígérik, hogy a jövőben szigorítják a szúnyogirtási programok cselekvési tervét.

via/Trehugger

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik