Mozaik

Büntetés helyett meditálnak a gyerekek egy iskolában

Egyre kevesebb nebuló rosszalkodik, miközben a koncentrációjuk javul.

Ha egy iskolában a gyerek rosszul viselkedik, a tradicionális reakció az, hogy büntetést kap.Egy amerikai általános iskola most kitalált egy alternatívát: nem megbünteti a rosszul viselkedő gyereket, hanem felajánlja neki a meditáció lehetőségét – írja az upworthy.com portálra hivatkozva a pottyoslabda.hu.

Légzés, meditáció, beszélgetés

Az intézményben kialakítottak erre egy helyiséget fényekkel, dekorációval és párnákkal, ahol a gyerekek légzési és meditációs gyakorlaton vehetnek részt. Így lenyugszanak, újra tudnak koncentrálni, és arra is van lehetőségük, hogy átbeszéljék a történteket.

Fotó: namu.com
Fotó: namu.com

Különleges hatás

A figyelő meditáció már régóta jelen volt, ám a tudósok nemrég fedezték fel, hogy milyen különleges hatással van a testre. Azt találták, hogy fejleszti a memóriát, segíti a koncentrált figyelmet és az egy dologra fókuszálást. A pszichoterápia során is sokat tud segíteni.

A gyerekek is érzik jótékony hatását

Az iskola igazgatója elmondta, hogy jóga gyakorlatokat már régóta végeznek az iskolában, és a hatásai nagyon jók. Mint mondja, sokan azt képzelnék, hogy a gyerekek nem tudnak csendben meditálni, pedig igen.

Fotó: heatherstang.com
Fotó: heatherstang.com

A gyerekek is érzik ennek a jótékony hatását, mert haza is viszik a tudást. Egy szülő mesélte, hogy amikor stresszesen ért haza, a gyereke rászólt, hogy üljön le, és tanít neki néhány légzési gyakorlatot, ami majd segít.

Összességében az iskola tapasztalata az, hogy egyre kevesebb gyerek rosszalkodik, miközben a koncentrációjuk egyre javul.

Címfotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik